Egy felmérés szerint a nők számára a dohányzás súlyosabb egészségügyi kockázattal jár, mint a férfiak számára. A magzatokra A várandós anyák dohányzása a daganatos megbetegedések kialakulásához vezethet a születendő gyermekeknél.

A terhes anyák dohányzása károsíthatja a magzati sejt genetikai anyagát, és a károsodás növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát - számol be a BBC.

Abnormalitást okoz

A terhes nők dohányzását már korábban összefüggésbe hozták számos egészségügyi problémával, többek között fejlődési és szülési rendellenességekkel. Az Universitat Autonoma de Barcelona kutatói legfrissebb vizsgálatából kiderült, a dohányzás emellett abnormalitásokat idéz elő a magzati sejtek kromoszómáiban.

A kutatók a várandós anyák dohányzásának magzati amniocitákra gyakorolt hatását vizsgálták, mely sejtek a magzatról leválva a magzatvízben lebegnek. A sejteket rutinszerű magzatvízvétellel nyerték. A kutatók huszonöt dohányos és ugyanennyi nemdohányzó terhes nő mintáit összehasonlítva úgy találták, a dohányzó anyák magzati sejtjei nagyobb arányban mutattak kromoszóma rendellenességeket, károsodást és instabilitást. A további vizsgálatok azt is feltárták, hogy a dohányzás leginkább a korábban leukémiával összefüggésbe hozott kromoszómaterületeket érinti legérzékenyebben.

Mindenkinek árt

Az eredmények tükrében a kutatók figyelmeztetik a dohányzó várandós anyákat, a születendő gyermekek egészsége érdekében kerüljék a dohányzást. Szakértők, bár további megerősítéseket várnak a kutatóktól, egyetértenek az üzenettel: a terhes nők dohányzása mindenképpen ártalmas mind a babának, mind a mamának.

A férfiaknak kevésbé

Egy korábban végzett holland felmérés szerint a nők szervezetére károsabb hatással van a nikotin, mint a férfiakéra. A CBS holland statisztikai hivatalnak a végzetes kimenetelű tüdőrákos esetekkel kapcsolatban készített felméréséből kiderült, hogy a dohányzás az érintett nők esetében 11, míg a férfiaknál csak 3 évvel csökkenti az átlagos élettartamot. A tüdőrákban elhunyt nők átlagos életkora alacsonyabb volt, mint a betegségnek áldozatul esett férfiaké, ami egyértelműen arra utal, hogy a nikotin káros hatásai a nőknél súlyosabbak - és feltehetően hamarabb is jelentkeznek - mint férfiaknál - mutattak rá a felmérés szerzői.