Salátakészítésre oktatta a középiskolásokat Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége. A diákok bár érdekesnek találták az eseményt, szerettek volna inkább hazamenni, előtte azonban még megfújták a szén-monoxid mérő szondát.

Meggyőződésem, hogy az iskolákat azért helyezik száz éve épült hatalmas ódonszagú épületekbe, hogy a diákokat tanórán kívül, a több emelet magas lépcsőházakban is nyomaszthassák. Ezt gondoltam már gimnáziumban is, és ez jutott eszembe most, mikor jóval érettségi után ellátogattam a Mester utcai Szent István Közgazdasági Középiskola egészség-napjára, amiről csak annyit tudtunk, hogy ott lesz Dobrev Klára is. Próbáltam rögtön a lényegre térni, a portán azonban nem tudták megmondani Dobrev Klára pontos tartózkodási helyét, így betértem az első utamba álló nagyobb terembe, ahol mozgást érzékeltem.

Műszerfújás

Tekintse meg képeinket!

Az egészséges életmód jegyében a teremben tartózkodó fehérköpenyesek rögtön azzal kezdték, hogy felmérték a középiskolások tüdejének szén-monoxid szintjét. Mert bár 18 év alatt elvileg nem lehetne dohányáruhoz jutni, a gyakorlatban ez nem sok akadályba ütközik, viszont az iskolások becsületére legyen mondva, lelkesen álltak sorban szén-monoxid mérésre. Az éppen sorra kerülő, 15 évesnél nem idősebb diáklány hatalmasat fúj a mérőszerkezetbe, mire a műszer kiadja a 14-es számot. "Hát mit mondjak erre?" - kérdi a vele szemben álló fehér köpenyes asszisztensnő, miközben jelentőségteljesen mutogatja az előtte fekvő táblázatot, miszerint az elfogadható egység maximum kettes lehet. "Éppen most akarom letenni a cigit" - mondja kissé megilletődve a még mindig csak 15 éves lány, majd odaszól a barátnőjének, hogy jobb lesz, ha ő meg sem fújja a szerkezetet.

Dobrev Klára a kétszáztízesben

Közben Dobrev Klára kamerák és iskolások kíséretében a 210-es teremben hozzálát a salátakészítésnek. Gyümölcssalátát készít, illetve kuktaszolgálatot teljesít egy másik hölgy mellett, aki a főzés előtti kézmosásra buzdítja a kizárólag lányokból álló nézőközönséget. A mellettem álló lány érdeklődésemre elmondta, hogy azért vannak itt, mert ide lettek beosztva. "Minden osztályt beosztottak valahova, és nekünk ez jutott. De ez legalább érdekes, mármint a salátakészítés, meg miniszterelnök asszony" - mondja komolyan. Mikor legközelebb felnézek, már nincs a teremben.

Azt azonban el kell ismerni, hogy a Dobrev Klára mellé beosztott lányok valóban élvezték a főzőcskézést annak ellenére, hogy a "ki szokott otthon salátát készíteni" kérdésre senki nem jelentkezett. A hölgy aki nemrég még a kézmosás fontosságáról beszélt most áttér a rostokra, és mivel a "mire jók a rostok" kérdésre sem érkezik válasz, elmondja, hogy a rostfogyasztás azért különösen fontos, mert olyan, mintha smirglipapírral végiradíroznánk a beleinket. A rostokról való beszéd fontossága egyébként beigazolódni látszik, hiszen mint a helyszíni felmérésből kiderült, a diákok szinte egyáltalán nem esznek gyümölcsöt, és ha választaniuk lehet a rostos és szénsavas üdítő között, az utóbbit választják. Közben egy fiúcsoport készséggel felvilágosít, hogy a 101-esben ingyen C-vitamint osztogatnak, de ha akarom, gumióvszert is kaphatok. Ebből, mint később kiderült, csak a vitamin volt igaz.

Mikor lehet hazamenni?

Klikk a képre!
Elindultam hát a 101-esbe, a folyosót izgalom lepte be, terjedtek a rémhírek: az iskolát fél egyig nem lehet elhagyni. Útközben benéztem a Hogyan lehetsz sikeresebb az élet minden területén? című kinezológiai előadásra, de mivel csak hárman ültek a teremben, gyorsan kifordultam. ("Délben hazamehetünk?" -kérdezte néhány lány a tanárnőtől.) A 101-esben mint kiderült, állóképességet mértek két zsámoly segítségével, de amikor odaértem éppen fel kellett függeszteni a vizsgálatot, mert az egyik ugráló lánynak kiesett a piercingje. A legnépszerűbb program a kis tornateremben tartott breaktánc bemutató volt, szinte alig lehetett odaférni. ("Ti hazamehettek?" - kiáltott egy lány néhány kabátos társa után. "Hát remélem" - mondták a kabátosok sietve.)

A program lassan véget érni látszott, visszaballagtam hát a 210-esbe megnézni, elkészült-e a saláta. El bizony, de mivel edény és evőeszköz nem volt, egyelőre ott árválkodott egy hatalmas tálban az asztal közepén. Dobrev Klára kezet mosott, mosolygott és távozni készült. Az egészséges életmód mellett mindig is kiállt. A kiskötényes, beosztott iskolás lányok zavartan csipegették a salátát. ("Éva néni azt mondta, hogy még nem mehetünk haza" - mondta társainak az egyik lány a fogai között.)

Dr. Dobrev Klára
1972. február 2-án született Szófiában. Lánya, Anna nyolc éves, Tamás fia hét. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen és az ELTE jogi karán szerzett diplomát, doktoriját pedig pénzügyi jogból írta. Angolul, németül, oroszul és bolgárul beszél felsőfokon. 2002 óta a Miniszterelnöki Hivatal, Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese. Dobrev Klára a Velvetnek adott interjújában elmondta, hogy Magyarországon különösen aktuálisnak tartja az egészséges életmód fontosságának hirdetését. Fővédnöke az Éld meg az életed! nevű szervezetnek, amely a Vöröskereszttel és a Honvédelmi Minisztériummal együtt szervezte a hétfői egészség-napot a diákoknak.