'A Feri vicces és laza'

2004.12.27. 10:37
Gyurcsány Ferenc felesége a Balatonon ismerkedett meg későbbi férjével, és az első randi után egy hónappal már össze is költöztek. Dobrev Klára dolgozó anya, négy gyermeket nevel a miniszterelnökkel, de szórakozni is marad ideje: legutóbb a Cápamesét látták.
Velvet: Miben változott az élete, mióta férjét, Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek nevezték ki?

Több szempontból is gyökeresen megváltozott az életem. Először is nem vagyok már hivatalnok, amit pedig szerettem, meg volt az életem megszokott rendje, most viszont minden napom más és nekem kell egyeztetni a programjaimat. Másrészt megjelent életünkben a nyilvánosság. Feri mindig is sokat szerepelt, de a miniszterelnök élete nyilván mindig sokkal jobban érdekli a médiát és az embereket, így személyes életünk állandó téma lett. Jelentős változás, hogy sokkal kevesebb időt tudunk együtt tölteni, cserébe viszont megnyílt előttem egy új világ, rengeteg új emberrel ismerkedem meg, olyan dolgokban vehetek részt, amire eddig nem volt lehetőségem.

Nem zavarja, hogy nem mint Dobrev Klára, hanem mint a miniszterelnök felesége érdekli az embereket?

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Ez valóban így van, de nem baj, akkor lenne baj, ha elhinném hogy ettől most más lettem. Megfelelő humorral kell kezelni ezt a helyzetet, és jól is ki lehet használni, nekem még most is vannak világmegváltó terveim. Leginkább az egészséges életmód az, aminek fontosságát hirdetni szeretném, hiszen Magyarországon ez különösen nagy probléma. Meggyőződésem, hogy az átlagéletkor nem csak az ország gazdasági helyzetének, hanem az emberek tudatos döntésének is a függvénye. Igaz, én is csak gyermekeim születése óta vagyok az egészséges életmód elkötelezett híve, előtte én is dohányoztam és gondolkodás nélkül ittam a kólát.

Magyarországon nincs nagy hagyománya, hogy a miniszterelnök-feleségek ilyen aktív szerepet vállaljanak.

Hát nincs. De ezt nyilván nem lehet erőltetni, ez mindenkinek a saját döntése, és mindenki más személyiséggel rendelkezik. És egy kicsit túlmozgásos vagyok, és muszáj úgy hazamennem, hogy na, ma is értelmes dolgokat csináltam. Ha csak fodrászhoz járnék, az nem lenne túl hasznos.

A női magazinok örökzöld kérdése a család és a karrier összehangolása. Önnek hogy megy?

Meggyőződésem, hogy nincs olyan nő, akiben ne merülne fel ez a kérdés mindennap. De nem is csak a család és a karrier, hanem emellett még vagyok én magam is, mint önálló személyiség, úgyhogy én rögtön három dolgot említenék. Fontos, hogy magammal is harmóniában legyek, és ne kelljen szerepet játszanom. Például Anna lányommal karácsony környékén sokat kézimunkázunk, készülünk az ünnepekre. De ha érzem, hogy ma nem lesz türelmem hozzá, neki sem állok, megmondom a lányomnak is, és megkérem, foglalja el magát valami mással. És ez mindenre vonatkozik. A legnagyobb baj, ha a nők mindenkinek meg akarnak felelni és belekényszerülnek egy általuk nem kívánt szerepbe.

Nem követte a nőkre mostanában jellemző tendenciát, és korán vállalt gyermeket.

#alt#
Amikor egyetemre jártam én is azt gondoltam, hogy majd 30 éves koromban lesz esetleg egy gyerekem. Ehhez képest már 24 éves koromra lett majdnem négy. 22 éves voltam, amikor megismerkedtünk Ferivel és 24 évesen szültem Annát, majd egy évvel később Tamást, és mellettük ott volt Péter és Bálint is. Korán szültem, de nem bántam meg, és mostanában már a barátnőim is kezdenek irigyelni, hogy már nagyobbak a gyerekeim. Annak is örülök, hogy ilyen kicsi a korkülönbség köztük, mert nagyon jól megértik egymást mind a négyen. Gyakran vagyunk együtt mindannyian, majdnem minden hétvégén.

Hogyan ismerkedett meg a férjével?

Balatonon nyaraltunk mindketten, és ott kezdtünk el beszélgetni, persze szigorúan magázódva. Visszajöttünk Budapestre és Feri rögtön másnap felhívott. Elmentünk ebédelni, utána pedig sétálni a Szabadság hegyre. Tűsarkúban voltam, így azt a cipőt utána ki is kellett dobni. Egy hónap múlva össze is költöztünk.

Nehéz önt meghódítani?

Hát, a Ferinek hamar sikerült. De egyébként azt hiszem, hogy igen; nem esek gyorsan ámulatba.

Mi fogta meg benne?

Talán a határozottsága. Az erő és a határozottság. És a humora. A Feri vicces és laza.

És köztudottan szeret táncolni.

Igen. Magát kérte fel azon a bulin?

Igen. És nagyon zavarban voltam, ugyanis senki nem táncolt.

Ez tipikus Feri, azt hiszi, mindenki szeret táncolni. Olvastuk azt a kis csipkelődős cikket. Éppen otthon voltunk, együtt olvastuk, és mondta a Feri, hogy ő azért látta a maga szemében, hogy jól érezte magát!

Leszámítva, hogy zavarban voltam. Visszatérve a tűsarkú cipőre, mennyire fontos önnek a divat?

Nem vagyok az a legutolsó divatot követő típus, mindig is kiskosztümös nő voltam. Kivéve hétvégén, akkor farmer. A Feri szerint konzervatív vagyok, ő sokkal extravagánsabban öltözik.

Beleszól az öltözködésébe?

Próbálok, de nem mindig sikerül. Gyakran teszek kritikai megjegyzéseket a nyakkendőire, de mindig azt mondja, konzervatív az ízlésem. A nyakkendő egyébként is kényes téma, a férfiak azt hiszik, ha kicserélik a nyakkendőjüket, akkor át is öltöztek, pedig legtöbbször észre sem lehet venni.

Mennyit tudnak együtt lenni?

Hát most a karácsony előtti hétvégén például együtt tudunk tölteni hat teljes órát Rómában, ami ráadásul a kedvenc városom. Már hetek óta fel vagyok dobódva, hogy végre hat órát együtt lehetünk, elmegyünk vacsorázni és sétálni. Az is ritka, hogy egy protokollút keretében erre lehetőség nyílik, hiszen ezek az utak nem erről szólnak. Japánban például másfél napot voltunk, Feri ezeken az utakon semmit nem lát az országból, én valamivel jobb helyzetben vagyok, hiszen nekem mindig próbálnak valamit mutatni, de sokat én sem látok. Ennek ellenére ezek az utak nagyon izgalmasak, sokat lehet közben tanulni, de az utazás öröme nem érvényesül. Aztán a két ünnep között elmegyünk síelni Ausztriába, el sem hiszem! Egy hétig együtt leszünk, szilveszterezni is Ausztriában fogunk.

Moziban mikor voltak utoljára?

#alt#
Klikk a képre!
Utoljára a gyerekekkel voltunk, a Cápamesét láttuk. Kettesben pedig a Temetetlen halott című filmet.

Kedvenc filmek?

Mindenevő vagyok. De most a Shrek 2 a kedvenc, a második rész még jobb, mint az első. A Notting Hillt is rengetegszer láttam, és az Igazából szerelem is zseniális. Azt ráadásul Londonban láttuk tavaly szilveszterkor.

Szüksége van egyedüllétre?

Egyedüllétre nem emlékszem az elmúlt évekből, nehéz megoldani, de annyira talán nem is szükséges. Ha annyira egyedül szeretnék lenni, elmegyek futni vagy kozmetikushoz, ott például jókat tudok aludni. Közben persze ábrándozom a nyugalmasabb évekről is, rengeteg dolog tervbe van véve. De egyelőre most azt szeretném, hogy ez az aktív időszak minél tovább tartson.

Életrajz
Dr. Dobrev Klára 1972. február 2-án született Szófiában. Lánya, Anna 8 éves, Tamás fia hét. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen és az ELTE jogi karán szerzett diplomát, doktoriját pedig pénzügyi jogból írta. Angolul, németül, oroszul és bolgárul beszél felsőfokon. 2002 óta a Miniszterelnöki Hivatal, Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese.