A statisztikák szerint jövőre tíz millióra nőhet a dohányzás okozta halálesetek száma a világon. Csak Ausztriában évente tizennégyezren halnak meg a dohányzás következményei miatt. A dohányzás elleni küzdelem világnapján, május 31-én az osztrák fővárosban rendezvénysorozatot tartanak a dohányzás káros hatásainak bemutatására.
"Nem dohányzó város" mottóval háromnapos rendezvénysorozatot tartanak szombattól a bécsi városháza előtt a dohányzás káros hatásainak bemutatására. Az osztrák szakértők szerint ma már minden 10 elhunytból legalább egy a dohányzás káros következményei miatt hal meg szerte a világban. A nemzetközi statisztikák szerint évente mintegy 5 millióan vesztik életüket a dohányzás ártalmai miatt, és ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2005-re évi 10 millióra nő világméretekben a "dohányzás halottainak" a száma.

Korábban halnak az osztrák nikotinisták

A 8,15 milliós Ausztriában évente 14 ezren halnak meg a dohányzás következményei miatt. Az osztrák férfiak 36 százaléka, a nőknek pedig a 23 százaléka tartozik a dohányosok táborába az országos felmérések szerint. Az osztrák orvosok már azt állítják, hogy a dohányosok fele ebbe a szenvedélyébe fog belehalni, egynegyedük a 35. és 69. életév közötti korban, ami azt jelenti, hogy az átlagos életkornál 20-25 évvel kevesebbet fognak élni az osztrák nikotinisták.

Ausztriában egyébként a dohány- vagy nikotinfüggőséget 2001 óta betegségként ismerik el, és már bejelentették, hogy a jövő év júliusától mindenfajta dohányreklámot szeretnének betiltani az alpesi országban, ahol a cigaretták árainak emelkedése miatt a megrögzött dohányosok a fizetésüknek akár a 20 százalékát is kénytelenek a füstölnivaló beszerzésére kiadni. Jelenleg ugyanis például egy doboz hosszú Marlboro ára 3,5 euró, azaz körülbelül 880 forint.

Egyre több kamasz dohányzik

Az osztrák szakértők különösen a fiatalok füstölése miatt aggódnak, hiszen a legfrissebb felmérések szerint a 13 éves osztrák gyerekek 22 százaléka tekinthető dohányosnak, azaz olyannak, aki naponta legalább 5 szál cigarettát pöfékel el, míg a 15 évesek körében már 44 százalék a szenvedély hódolóinak az aránya.

Szigorítani fognak

A dohányzásellenes világnap közeledtével Vorarlbergben, a legnyugatibb osztrák tartományban a napokban jelentették be, hogy szigorítják a kiskorúak dohányzással szembeni védelmét. Ezentúl a 16. életévüket be nem töltöttek még akkor sem vásárolhatnak alkoholt, illetve dohányterméket, ha azt nem saját fogyasztásra veszik. Kötelező lesz a trafikokban is személyi igazolvánnyal igazolni a fiatalabb kinézetű vásárlók életkorát, a rendelkezés megszegőit 5 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Bejelentették azt is, hogy átállítják a cigarettaárusító automatákat is, hogy azokból csak olyan kártyákkal lehessen vásárolni, amely kódjegyében igazolja a vásárló életkorát is.