horoszkóp

Önbizalomra tanító KRESZ-tanfolyam

2004.11.23. 08:55
A női autóvezetőknek meg kell küzdeniük férfitársaik előítéletével. Egy debreceni szakembergárda most - a nők sajátosságait figyelembe véve - olyan gépjárművezető-képzési programot dolgozott ki, amelynek révén a kezdő női vezetők leküzdhetik szorongásukat és magabiztosan vezethetik járművüket.
Számos vállalat élén, a legkülönbözőbb területeken bizonyítják a hölgyek világszerte: rátermett, eredményes vezetők. Mégis élcelődések, gyakran durva viták, indulatok oka és céltáblája a női autós. Miért?

Azért mások, mert nők

A nők viselkedése, szemléletmódja, idegrendszere eltér a férfiakétól: türelmesebbek, óvatosabbak körültekintőbbek, empatikusabbak. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek a férfiaknál biztonságosabb vezetőkké teheti őket - mégis, se szeri se száma a női autósokat kritizáló véleményeknek, amelyek bátortalanná teszik a női tanulóvezetőket. Így a nők eleve hátrányból indulnak a tanulás folyamatának, mert tudat alatt nyomasztja őket az autósok előítélete.

A női agy felépítése is eltér némiképpen a férfiakétól. Az anatómiai különbséggel magyarázható, hogy a nők térbeli tájékozódása rosszabb, mint a férfiaké. Emiatt például a hátramenetet jóval türelmesebben, többet ismételve kell tanítani nekik, mint a férfiaknak. Ugyanakkor a nők - a férfiakkal ellentétben - inkább képesek arra, hogy egyszerre több dologra figyeljenek. Nekik ezért nem okoz gondot, ha a sebességváltó, kuplung használata közben a közlekedés más résztvevőit is figyelniük kell, sőt közben még az autórádión vagy magnón is keresgélhetnek. Nekik kevesebb gyakorlás is elegendő, hogy össze tudják hangolni a autóvezetés közben végezett műveleteket és még figyelni is tudjanak.

Hogy mindenki értse

Ezt felismerve, egy debreceni cég és szakemberek egy csoportja Európában egyedülálló módszert dolgozott ki a női autóvezetők oktatására. A Smink and Drive!, azaz Sminkelj és vezess! módszer a női lélek és fizikum sajátosságaihoz igazodik. Nem kevesebbet ígér, mint hogy a biztonságot jelentő türelem, óvatosság, körültekintés és a nagyobb empátia mellé magabiztosságot is ad, segít leküzdeni a szorongást, megakadályozza a gátlások kialakulását, örömtelivé teszi a tanulás folyamatát. Tanácsot ad a megfelelő autós iskola kiválasztásában, szakértő által összeállított KRESZ-tanulási stratégiákat kínál.

Pletyka, meglepetés, lelkigondozás

Az eredmény elérését speciális tananyag, folyamatos pszichológusi támogatás és a női vezetés-oktatásból vizsgázott gyakorlott oktatók segítik. Utóbbiakat a hölgyek pontozhatják, az interneten pedig akár ki is beszélhetik őket. Az is segíti a gátlások feloldását, hogy tanfolyam közben a tanítványoknak apró ajándékokkal kedveskednek. Oktatók és oktatottak között a jogosítvány megszerzése után sem szakad meg a kapcsolat, közlekedési, gyakorlati gondjaikkal továbbra is fordulhatnak oktatóikhoz az egykori tanulók.

Az eddigi tapasztalatok alapján - ezek gyűjtésére három évet szánnak a módszer feltalálói - a módszert kidolgozói az Európai Uniós gyakorlatba is be szeretnék vezetni. A piackutatások és az előzetes felmérések azt mutatják, a hölgyek kíváncsiak a szolgáltatásra, amelynek középpontjában ők állnak. Az új rendszer bevezetésére vállalkozó autósiskolák átképzik oktatóikat az új típusú oktatás igényeinek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy a női sajátosságokat jobban figyelembe veszik, mint a többiek.