horoszkóp

Szoptatással a kövér gyerekek ellen

2006.08.11. 14:41
Sokkal több a túlsúlyos csecsemő és kisgyerek, mint húsz éve. Az orvosok szerint szoptatni kell, és megfelelően táplálkozni.

A gyerekek, beleértve a csecsemőket is, sokkal inkább hajlamosak a hízásra, és gyakrabban túlsúlyosak, mint a nyolcvanas évek elején, állítja egy amerikai kutatás.

Dagi bébik

A Harvard munkatársai mintegy 120 000 gyereket vizsgáltak meg 1980 és 2001 között. A kutatásból az derült ki, hogy a kisgyerekek mintegy 10 százaléka túlsúlyos, - ez két harmaddal több, mint a nyolcvanas évek elején, a hat hónap alatti, túlsúlyos csecsemők aránya pedig 5.9 százalék, ami szintén nagy arányú növekedést jelez.

Erre a folyamatra egyébként az angol orvosi szervezetek már évek óta próbálják felhívni a szülők figyelmét. A kutatás egyébként nem teljesen reprezentatív, hiszen kizárólag massachusettsi gyerekeket vizsgáltak.

A fiúk jobban híznak

Úgy találták, kisgyermekkorban a fiúk valamivel magasabb arányban hajlamosak a hízásra, mint a lányok. Míg az idősebb gyerekek túlsúlya a mozgáshiánynak, valamint a zsírban és cukorban gazdag táplálkozásnak tudható be, addig a csecsemők túlsúlya inkább az anyák helytelen táplálkozása miatt alakul ki.

Matthew Gillman, a kutatást vezető orvos szerint bizonyított, hogy a születés utáni súlyfelesleg szoros kapcsolatban van a felnőttkori elhízással, ezért kutatásukra különösen ajánlott a kismamáknak odafigyelni. Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy az elhízás megelőzését már meglehetősen korán, még születés előtt el kell kezdeni.

Szoptatni kel

Az orvosok szerint ennek érdekében legfontosabb a dohányzás, és a túlzott elhízás kerülése terhesség alatt, valamint a szoptatás, aminek hiánya egyértelműen köthető a gyerekek túlsúlyához. "Természetesen a kisgyerekek később kinőhetik a túlsúlyukat, de ennek ellenére túlsúlyos gyerekként nagyobb az esélyük arra, hogy túlsúlyos felnőttek lesznek" - mondta el a kutatást vezető orvos.

Más orvosok viszont arra figyelmezetnek, a kövérségtől való félelem helyet inkább arra figyeljünk, hogy mit diktál a gyermek étvágya.