horoszkóp

Agyi alapon beszélnek többet a nők

MTI
2006.12.04. 08:44
Agyi eltérések okozzák elsősorban, hogy a nők háromszor annyit beszélnek, mint a férfiak. A szófosás magzati korban kialakuló agyi eltérésekből adónak - írja A női agy című könyvében Louann Brizendine,
A nők csaknem háromszor annyit beszélnek, mint a férfiak - egyebek közt ez áll A női agy (The Female Brain) című könyvben, amely a két nem agyi különbözőségéről szól, és Louann Brizendine-nek, a San Franciscó-i egyetem neuro-pszichiáterének köszönhető. A könyv adattal is szolgál: egy nő átlagosan mintegy 20 ezer szót ejt ki naponta a férfi 7 ezrével szemben.

A különbség a nagy szakmai hírnévnek örvendő és magát "meggyőződéses feministaként" meghatározó doktornő szerint olyan agyi eltérésekből származik, amelyek a magzati fejlődésre vezethetők vissza, valamint a szexuális hormonok kémiájára. A tesztoteron tesz lakatot a férfi szájára. A verbális kifejezés szükséglete ezen kívül érzelmi visszatükröződés is.

"Nekünk, nőknek rendelkezésünkre áll egy nyolcsávos autópálya érzelmeink kifejezésére, míg a férfiaknak csak egy harmadrangú vidéki út jut" - írja. "Mi több, a nők azért is szeretnek csevegni, mert ez a foglalatosság az agyukban olyan vegyi anyagokat szabadít fel, amelyeknek hatása hasonlít a heroinéhoz" - idézi a Panorama című olasz hetilap.

Viszont szextémában a férfiak vesznek revánsot, legalábbis a mennyiséget illetően. "A férfiak szexszel kapcsolatos gondolatai egy nemzetközi repülőtéren szálldosnak, míg a nők megelégszenek egy kis helyi leszálló pályával". A férfi kb. percenként gondol a szexre, a nőnek elég naponta egyszer.

A doktornő tézise nagyjából egyezik a közvélekedéssel, tudományos hitelességét azonban a szakértők megkérdőjelezik, főként azért, mert szerintük hiányzik a konkrét alap ahhoz, hogy ilyen számszerűen is kifejezett megállapításokat lehessen tenni.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft