Példaképem: Erős Antónia néni

dns
2005.11.14. 18:30
Fábry naponta öt tábla csokival kompenzálta a szibériai utazás gyötrelmeit, Rost Andrea a gyereknevelésben szerzett tapasztalatait osztotta meg Kepes Andrással. Erős Antóniával pedig a cukorbetegségről beszélgettünk abból az alkalomból, hogy egy külvárosi patikában az alapítványa programját ismertette.

"Megdöbbentő a cukorbetegek elleni diszkrimináció" - sóhajtott Erős Antónia egy kamerákkal telezsúfolt albertfalvai patikában. A külvárosi panelházak közt található gyógyszertár sajátos helyszíne egy sajtótájékoztatónak, amelyet az Egy csepp figyelem alapítvány szervezett hétfőn, a Nemzetköti Diabétesz Világnapon.

High tech, pezsgő, Kepes

Tekintse meg képeinket!

A high tech patika pultja mögött fehér köpenyes alkalmazottak várták az ingyenes vércukormérésre vállalkozó sajtómunkásokat, akik egyelőre inkább gyümölcsöket és süteményt vettek el a gyógyszerek kiadására használt pultról. A kéken világító Homeopatia felirat alatt Rost Andrea osztotta meg a gyereknevelésben szerzett tapasztalatait Kepes Andrással, majd Erős Antóniával egyeztetett időpontot arról, mikor menjenek közösen edzésre. A Kozmetikumok felirat alatt Németh Dorottya fitness világbajnok állt barátjával, mellettük Szellő István, akit pezsgővel kínáltak a patikusnak öltözött hostessek. Eközben nehezen, de sikerült Erős Antónia mellé sodródnunk, hogy a személyes tapasztalatairól kérdezzük.

"Néhány nappal ezelőtt például egy 22 éves lánytól kaptam levelet. Arról számolt be, a képzettségének megfelelő állásra jelentkezett, de elkövette azt a hibát, hogy feltüntette az életrajzában becsülettel, hogy cukorbeteg. Nem vették fel. Olyan esetről is tudok, hogy egy szülő kivette az óvodából a gyerekét, miután megtudta, a csoportban van egy diabéteszes kisgyerek. Attól félt, a betegséget el lehet kapni" - folytatta lapunknak Erős Antónia, aki két éves előkészítő munkát követően azzal a céllal hozta létre az alapítványt, hogy a hozzá hasonló cukorbetegek minél jobb ellátásban részesüljenek.

Antónia néni

Az RTL Klub Híradójának vezetője tíz évvel ezelőtt minden előjel nélkül kimerült, és nyolc kilót fogyott egy hónap alatt. Miután a betegségét diagnosztizálták, teljes életmódváltásra volt szükség.

"Ez az alapítvány a második állásom. Egyedül, néhány barátom - például Szellő István - segítségével vágtam bele az alapítvány létrehozásába, és kezdtem el tárgyalni különböző cégekkel. Részben azért, mert amióta a nyilvánosság előtt is beszéltem a betegségről, rengeteg visszajelzést kaptam. Egy cukorbeteg kislány például arról írt, neki Erős Antónia néni lett a példaképe. Úgy gondolom, médiaszereplőként ez a legkevesebb, amit tehetek, hogy egy fontos ügy figyelmet kapjon" - mondta Erős Antónia, mielőtt a kollégái hívták volna, hogy az alapítvány diabetikus túrótortáját felvágja.

Fábry, Szibéria, öt csoki/nap

Klikk a képre!

Zavarban volt, amikor a fotósok körbeállták, így hamar átadta a lehetőséget Fábry Sándornak, aki miután levette a kockás sapkáját, kezébe vette a kést. Körbenézett, és a figyelem láthatóan stimulálta a beszédközpontját. Elmesélte, ő valójában azért jött ide, hogy megméresse a vércukorszintjét, amire itt lehetőség nyílik. "Mert amikor a Wahornnal Szibériában voltunk, naponta betoltunk öt tábla csokit. Magány, utazás, szeretethiány, ugye, eszi az ember a csokit. Amikor hazaértünk, 9,8 volt a vércukorszintem" - mondta Fábry, majd látva néhány értetlen arcot, hozzátette, 5 a normál érték.

Az egyik tortaszelettel az egészségügyi minisztert szerette volna megkínálni, aki azonban épp interjút adott a tömegben. "Nem baj, majd benyújtunk neki egy sütit" - mondta Fábry. "Múltkor megkaptam a madárinfluenza-oltást, és mit használt?"- folytatta, majd a vércukormérő állomás felé indult. "Gratulálok, jó az eredmény. Kiállítanék egy oklevelet, elárulja a kedves nevét?" - kérdezte az egyik gyógyszerész viccből Fábrytól, aki válaszul Szenes Ivánról és G. Dénes Györgyről mesélt egy bizonytalan eredetű nagyvárosi legendát, majd a szokásos csütörtök esti repertoárjából egy vizeletmintás történetet is kiemelt.

Üzenet

A nap üzenete azonban nem ez volt. Erős Antónia alapítványa a Magángyógyszerészek Országos Szövetségével közös programba kezdett. A diabétesz tanfolyamokon végzett patikusok segítségével mostantól bárki megmérheti a saját vércukorszintét. "A Roche készülékein jelképes összegért, 195 forintét lehet ezt elvégezni" - tette hozzá Erős Antónia. Rácz Jenő egészségügyi miniszter az esemény hivatalos részében elmondta, a statisztikai adatok is alátámasztják ugyanis, hogy az emberek jóval többször térnek be egy patikába, és beszélnek egy gyógyszerésszel, mint a háziorvosukkal.

"Szeretném, ha vidékre is minél több programmal eljutnánk. Mindenekelőtt a diabétesszel kapcsolatos előítéleteket kellene megszüntetnünk" - mondta Erős Antónia és tovább kínálta a túrótortát.