horoszkóp

Fület növesztett a karjára a művész

2007.10.13. 15:21
Egy ausztrál performanszművész karjába laboratóriumban növesztett fülszövetet ültettek be. A férfi készen áll arra is, hogy a modern technikának köszönhetően hallással is ellássa harmadik fülét, ami egyelőre csak egy furcsa dudor.

Stelios Arcadious egy Ausztráliában élő ciprusi származású művész tíz éven át kereste azt az orvost, aki hajlandó elvégezni rajta azt az operációt, aminek keretében egy mesterségesen növesztett szövetből készült fület ültetnek az alkarjába – számol be róla a Daily Mail.

Itt a kezem

"Jelenleg még inkább dombormű, mint valódi fül, de azért felismerhető, hogy fül. Az utolsó operáció 2006 szeptemberében volt, és csak most állok készen a következő lépésre. Remélem, hogy egy kis bluetoothos mikrofont is be lehet majd ültetni, így majd hallgathatom azt, amit a fülem hall” – mondja Arcadious, aki szerint a művészet több mint csak illusztrálni az ötleteket.

A művész legújabb alkotása egy 2 méter átmérőjű, hatlábú fejrobot, ami válaszolgat a neki feltett kérdésekre.

Eddig három embernél végezték el a bizarr beavatkozást. A technológiát, melynek során élő szövetet növesztenek szinte bármilyen formájúra, majd azt később beültetik, először egy egéren tesztelték, ami talán még furcsábban nézett ki, mint Arcadious a karjában a füllel.

Hol a fülem?

Az eljárást először 1997-ben hajtotta végre Dr. Charles Vacanti, a Massachusettsi Egyetem professzora, a később róla elnevezett egéren. A dolog úgy néz ki, hogy egy semlegesített immunrendszerű donoregérbe ültetve porcsejt-struktúrákat hoznak létre, például egy fület, amit aztán az emberi testbe ültetnek. A Vacanti-egérnél tehénporcokat használtak. Az eljárás során természetesen a páciens saját porcsejtjeit is lehet használni, hogy később csökkentsék a kilökődés veszélyét.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft