A sok egymásnak olykor ellentmondó információ miatt az emberek már nem tudják pontosan, hogy mi egészséges és mi nem - derült ki az Ad Hoc Plus Research intézetnek az egész országra kiterjedő kvalitatív kutatásából.

A cég egyenlő arányban kérdezte meg a 20-29 éves és a 30-39 éves korosztályt arról, hogy mit tartanak ma az egészség kulcsának. A megkérdezettek között 50-50 százalékban képviseltették magukat a férfiak és nők, valamint a gyermekkel és gyermek nélkül élők is.

Bizonytalan biofogalom

A közvélemény kutatás eredménye szerint az egyén a körülötte cikázó információkból igyekszik egy saját egészségtérképet felállítani, mely azonban tele van ellentmondásokkal.

Kiderült, hogy a bio élelmiszereket a megkérdezettek közel 100 százaléka az egészség csúcsának tekinti, ugyanakkor a többségnek fogalma sincs, mit jelent az, hogy bio, és tulajdonképpen az ismeretlen nevű bio cégekben sem bíznak. A sokat támadott multinacionális cégeket vásárláskor talán épp ezért részesítik előnyben a fogyasztók - tűnt ki a felmérésből. Fő okként az ellenőrizhetőséget jelölték meg, arra hivatkozva, hogy "egy gyömbérről, narancsléről, vagy kóláról legalább pontosan tudható, mit tartalmaz."

A light, ami jó és rossz

A többség - meglehetősen ellentmondásosan - azt állította, hogy a legjobb naponta többször enni, de keveset, a bőséges reggelit ugyanakkor szinte minden második ember nagyon fontosnak mondta. Ami a szomjoltást illeti, a megkérdezettek többsége a százszázalékos gyümölcsitalokra vagy a light termékekre szavazott, annak ellenére, hogy a legtöbb támadás az utóbbi időben pont a light termékeket érte a bennük található édesítőszerek miatt.

Fontos a kalória

A válaszokból az is kiderült, hogy azok, akiknek fontos karcsúságuk megőrzése, egy ital megvásárlásakor a kalóriaadatokat tekintik meg elsőként, és sokszor kizárólag annak alapján döntenek, függetlenül attól, hogy milyen terméket tartanak a kezükben. A kalóriaszegény, vagy éppen kalóriamentes üdítőket szinte kivétel nélkül mindenki az egészséges kategóriába sorolta.

Mi a bio?
A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A hiteles biotermék mindig drágább, de magasabb minőséget is képvisel. Magyarországon két cég, a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Öko Garancia Kft. foglalkozik a hazai ökológiai gazdálkodásból származó termékek minősítésével. Csak az általuk ellenőrzött, illetve az EU országaiból származó, a helyi minősítő szervezetek által minősített termékek számítanak "bioterméknek".