Azt már régebben észrevették, hogy az elsőszülöttként világrajött babák nagyobb születési súllyal érkeznek és több figyelmet kapnak szüleiktől, mint a másodikként született gyermekek. Mindezekből azonban további komoly előnyük is származik: a több intellektuális ösztönzés hatására később kimutathatóan jobban boldogulnak az életben, mint második- vagy sokadikként született testvéreik.

A családokban a legelső gyerek jobb iskolázottságú és sikeresebb a munkaerőpiacon is, jövedelmezőbb állásra tesz szert, mint később érkező testvérei - állítja egy norvég felmérés. A tanulmány szerzői - norvég és amerikai kutatók - megjegyzik, hogy a család mérete - mármint a tagok száma - nem befolyásolja a fenti tézist, egyértelműen a születési sorrend a döntő.

Minden téren előnyben

Az elsőszülöttek egyébként nagyobb súllyal is jönnek a világra, mint testvéreik, ami szintén előny idővel az iskolában, az pedig a munkahelyekért folyó harcban. Az "abszolút" elsőszülöttekre, az egykékre is kitért a tanulmány, amely 1912 és 1975 között született norvégokat vizsgált. Mint kiderült, az egykék több intellektuális ösztönzést kapnak szüleiktől, mint a nagy családok gyermekei, akiknek kevesebb szülői figyelem jut.

Azért a másodszülöttek is képesek tudományos teljesítményre

További érdekesség, hogy inkább az elsőszülöttek tanulnak abból, ahogy tanítgatják kisebb testvéreiket, semmint a kisebbek abból, ahogy nagyobb testvéreik foglalkoznak velük - pedig ennek ellenkezője az általános nézet. A tanulmány egyik szerzője, Kjell Salvanes professzor ugyanakkor bevallotta, hogy ő maga nem elsőszülött - sőt még második sem: két nővére is van.