Az 1993-ban Göncz Árpád segítségével létrejött Kézenfogva Alapítvány országos szinten próbál javítani az értelmi fogyatékos és autista emberek életén. Most Aktív Műhely néven összefogott egyéb civil szervezettekkel, hogy együttes erővel megújítsák fiatal felnőttjeik foglalkoztatását és szakképzését, ezáltal akarják csökkenteni ugyanis munkaerőpiaci diszkriminációjukat.

A Kézenfogva Alapítvány csütörtök délelőtt mutatta be új projektjét a Fortuna Szálloda és Étteremhajón. A szakmai napon bemutatták a civil szervezeteket, a résztvevők megismerhették az Aktív Műhely program eddig elért eredményeit, és kitűzött céljait. A nonprofit alapítványok konzorciuma által létrehozott program kétszáz milliós költségből gazdálkodhat, amit a szervezetek elsősorban az értelmi fogyatékos és autista felnőttek által végzett tevékenységek és szolgáltatások bevezetésére, online tudásbázis létrehozására, akkreditált képzésekre, szakmai kiadvány készítésére, és a rendszer jogi, valamint pénzügyi feltételeinek kidolgozására szánnak.

Szociális ügy, nem piaci tényező

Mint az Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány kurátora elmondta, az alapítvány már '93-ban is szorgalmazta, hogy foglalkozzon a kormány az értelmi fogyatékos emberek foglakoztatásával, de ezt a problémát akkor még szociális ügyként, és nem piaci tényezőként aposztrofálták.

Később aztán a "helyettes államtitkárasszony" önkritikát gyakorolt, és rájött, hogy a támogatásra igenis szükség van, hiszen a fogyatékos emberekben is megvan a képesség és a tudás. Valami tehát, a kurátor szerint, az elmúlt években elmozdult az ügyben, de az igazi államilag támogatott foglalkoztatás még ellenáll.

Megtudtuk, hogy a támogatott foglalkoztatottaknak mindössze kilenc százaléka tud elhelyezkedni, ám beilleszkedésükre a munkahelyi szegregáció miatt többnyire nincs lehetőség.

Szövés, papírmerítés, gyertyaöntés

Szerencsére azért nem mondható esélytelennek a fogyatékosok segítése, mivel a konzorciumi partnerek nagyrészének már vannak otthonaik, ahol további műhelyeket alakítanának ki az eddig meglévők mellé. A Bárka Alapítvány kézműves műhelyében jelenleg huszonöt értelmi fogyatékos és halmozottan sérült személy számára tartanak foglalkoztatást. Műhelyeiket: a szövő, papírmerítő és gyertyaöntő műhelyeket bővíteni akarják, és szolgáltatás centrikussá tenni, de terveikben felmerül a nyomdai-, a fa és fémmunkák népszerűsítése is.

A tatai Esőemberekért Egyesület lakóotthonában jelenleg nyolc autista, és két értelmileg akadályozott él, az ő életüket hat segítő próbálja megkönnyíteni. Elsődleges feladatuknak az akkreditált felnőttképzést tartják, piackutatást végeznek, és folyamatos felmérésekkel akarják kontrollálni tanulóikat.

Legnépszerűbben csengő tervüknek mi a biotermékek feldolgozásában való részvételt tekintjük, ezt nem csak az Esőember Egyesület, hanem a Szimbiózis Alapítvány is kultiválja.

Biotermesztés télen-nyáron

Az Erdélyből Miskolcra érkezett Jakubinyi László által létrehozott szervezet a legfiatalabb, öt éve létesült. Egyedül nekik nincs otthonuk, "légüres térben" kezdték működésüket, igaz a sajtó mindig figyelemmel kísérte munkájukat, máris bezsebeltek egy csomó díjat. Ők meg akarják mutatni a világnak, hogy Borsod megyében is vannak jó dolgok, még diszkót is indítottak tanítványaiknak, akik önkéntes fiatalokkal szórakozhattak. Jakubinyi, aki a szabadba vinné fiataljait, fontosnak tartja a biotermesztő képzésbe való bevonásukat, valamint, hogy érezzék, ahova bejárnak dolgozni az egy munkahely. Ők speciális fejlesztésükben a munka értékének és fogalmának-, és készségének a kialakítására, és a megfelelő szociális és munkavállalói viselkedésére tanítanának. A végső cél természetesen nyílt munkaerőpiacra vinni a fiatalokat.

Állami gondozottak a konyhán

A mezőberényi Mécses Egyesület legfőbb ismérve, hogy otthonaikban csak állami gondozottak számára van hely. Ők két felnőtt, iskolarendszeren kívüli képzési és foglakoztatási módszerre dolgoztak ki modellt. Konyhai kisegítő-felszolgáló képzést nyújtó, és népi kézműves termékek előállítására specializálódott terv tematikája szerint ez elméletű jellegű képzést, gyakorlati foglalkozást jelent, de hangsúlyt fektetnének a személyes motiváció kialakítására, a készségfejlesztésre és az etikett elsajátítására is.

A '91-ben létrejött pécsi Fogd a Kezem Alapítvány speciális ajándékbolt nyitását tervezi, ahol a sérültek által készített gyertyákat és ajándéktárgyakat árulnának, ezenkívül ők is fejlesztenék már meglévő napközi otthonukat egy gyertyaöntő- és kreatív műhely kialakításával. Az Equal program részeként pedig kilenc hónapon keresztül hétszáznegyven órában képezne tíz fiatalt, akik anyagismereti gyakorlatban, kreatív foglalkozásokban, pénzkezelési és munkahelyi gyakorlatban vennének részt, valamint áruismeretet tanulnának.

A kétszáz milliós költség 75 százalékát az Európai Szociális Alap, 25 százalékát pedig a magyar költségvetés fedezi, de épp itt volt az ideje, hogy összefogjanak a szervezetek. Ha minden értelmi fogyatékos és autista számára nem is oldódik meg a kirekesztettség problémája, de legalább esély van arra, hogy a két világot kicsit közelebb hozzák egymáshoz.