Házasságkötési körkép a fővárosból

2004.04.03. 11:01
Az utóbbi időben igen sok panasz érkezett szerkesztőségünkbe, miszerint Budapesten szinte lehetetlen házasságot kötni, az anyakönyvezetők és a szabályok ott nehezítik a házasulandók sorsát, ahol csak tudják. Megpróbáltunk utánajárni a problémák forrásának, és jelentjük: a helyzet jobb, mint gondoltuk, bár a kerületek között valóban jelentős eltérések vannak.
"Szeptemberben lesz az esküvőnk, de a polgárit nem akkor tartjuk, amikor a templomit, hogy ne legyen nagy rohanás. Mivel én III. kerületi vagyok, ezért először oda mentem bejelentkezni. Kolléganőmtől tudtam, hogy ott úgy működik a rendszer, hogy először időpontot kell foglalni (ehhez nem kell mind a két fél, elég az egyik), majd egy hónapon belül véglegesíteni kell az időpontot. A jegyzőkönyv felvétele és az esküvő időpontja között 180 napnál több nem lehet.

Felhívtam a III. kerületet, hogy megkérdezzem, hogy van-e egyáltalán még hely az általunk kiválasztott időpontra. Telefonon semmilyen információt nem adtak, csak azt ismételték, hogy jöjjek be személyesen. Bementem. Fél óra várakozás után megtudtam, hogy az általunk választott napon már minden időpont le van foglalva. (több mint 180 nappal előbb!). Mivel láttam, hogy a könyvben mindegyik beírás 12 óra utáni, mondtam a hölgynek, hogy nekünk a délelőtt is jó. Közölte, hogy aznap nincs délelőtt esketés, mert mindig az éppen ügyeletes anyakönyv-vezető dönti el, hogy aznap mikortól meddig hajlandó dolgozni. Később kolléganőmtől megtudtam, hogy tavaly, amikor az ő esküvőjük volt, már 11 órától voltak esküvők."

Ketten, vagy egyedül?

Nem ez volt az első panasz, ami házasságkötésekkel kapcsolatban eljutott hozzánk, körbetelefonáltuk hát Budapest jó néhány kerületét. Furcsának tartottuk, hogy a házasságkötés minden kerületben másként folyik, és mindenhol mást kérnek. Az idézett mennyasszony például az óbudai kudarc után a XI. kerületben próbálkozott, ahol nem értették, hogy miért megy egyedül, náluk ugyanis mindkét fél szükséges a bejelentkezéshez. Kiderült, hogy ott nem lehet előre időpontot egyeztetni, hanem rögtön felveszik a jegyzőkönyvet.

A pár végül a XII. kerület mellett döntött, ugyanis itt találták legkorrektebbnek a tájékoztatást, ráadásul itt nem kérnek igazolást a családi állapotról, mert állításuk szerint ezt le tudják ellenőrizni a központi adatbázisban - felmerül a kérdés, hogy más kerületek ezt mért nem tudják megtenni?

Egy másik pár a VI. kerületben készült házasságot kötni, ám kiderült, hogy ott még egy 3 hónapnál nem régebbi anyakönyvi kivonatot is be kell szerezni (nem jó az eredeti) ennek igénylése darabonként 2000 Ft, és ott is kell igazolás a családi állapotról (ennek kikérése ingyenes). Végül ez a pár is a XII. kerület mellett döntött.

Jöjjön ki Óbudára!

Először mi is Ódubán próbálkoztunk, ahol az említett hölgy negatív tapasztalatai ellenére telefonon keresztül is készségesek voltak velünk és mindenről adtak információt. Az igaz, hogy 3 hónapnál nem régebbi anyakönyvi kivonatot itt is kérnek, de ezen kívül semmi extrát nem kívánnak és időpont egyeztetésre elég az egyik félnek bemenni. Ráadásul a terembérlet is igen kedvező, mindössze 5000 forint, viszont a házasságkötések félóránként követik egymást, ami nem hangzik túl kellemesen.

Ezek után telefonáltunk a VI. kerületbe, ahol információink ellenére elfogadták az eredeti anyakönyvi kivonatot, családi állapot igazolást viszont kérni kellett. Az időponttal szinte egyáltalán nem volt probléma, 30 nap letelte után bármikor lehet házasságot kötni, sőt nem csak szombaton, hanem kedden, csütörtökön és pénteken is, kora délután.

A I. kerületben is igen készségesnek bizonyultak, itt korábbi időponttal próbálkoztunk, mondván minél hamarabb szeretnénk túl lenni rajta. Erre azt a választ kaptuk, hogy a 30 napos várakozási időt kötelező megvárni, de azután bármikor mehetünk, és készséggel felajánlották az április 24-i időpontot, s ha nem tiltakozom, a hölgy már be is írt volna. Itt a családi állapot igazolása kötelező, a házasságkötések óránként vannak, így kisebb a torlódás is. A telefonon információt szolgáltató hölgy készséggel bejegyzi nevünket a naptárba, és elég egy későbbi időpontban az egyik félnek odamenni, és megerősíteni az időpontot.

Eltérő terembérlet

A VIII. kerületben már nehezebb a dolgunk, igaz ugyan, hogy kapcsolás közben egyfolytában az Örömódát halljuk, az anyakönyvi hivatalban nem akarják felvenni a telefont, a központos pedig mindig rossz helyre kapcsol, amit a harmadik félrekapcsolás után az ott dolgozó hölgy ingerülten meg is jegyez. Addig is a VII. kerületet tárcsázzuk, ahol megint más szabályokkal találkozunk. A hölgy azt mondja, addig fölösleges időpontról beszélni, amíg nem szereztük be a szükséges papírokat, ami itt a személyi és a családi állapot igazoló lap mellett az újonnan kikért anykönyvi kivonatot takarja. Erőszakosabb kérdezésre annyit elárul, hogy még bőven van időpont nyár elejére is, és további érdeklődésünkre azt is elmondja, hogy ők egyáltalán nem kérnek terembérleti díjat, és a nagyteremben csak hétvégén, de a kisteremben a hét bármely napján, bármilyen időpontban lehet házasságot kötni.

Az V. kerületben próbálkozunk. Felvilágosítást itt is készséggel adnak telefonon, viszont sajnálatos módon nekik is újonnan kikért anykönyvi kivonatra van szükségük. További hátrány, hogy 15 000 Ft-ot kérnek a terembérletért, és az anyakönyvezető nem jön ki, csak a hivatalban lehet házasságot kötni, és csak szombaton, illetve néha a kisteremben csütörtökön is. Ha sietünk, még elcsíphetünk egy május 27-i időpontot.

A XI. kerületben is gondok vannak a telefonnal, némi nyomozás után azonban sikerül kideríteni a számot. A kissé ingerült hölgy közli, hogy minden kerületben azonos papírok kellenek, és amikor mondjuk neki, hogy ez egyáltalán nem így van, még ingerültebbé válik. Pozitív viszont, hogy elfogadják az eredeti anyakönyvi kivonatot, nyári időpontban viszont már ne is reménykedjünk, és eleve csak akkor ad erről felvilágosítást, ha mindketten befáradunk a papírokkal, és akkor felveheti a jegyzőkönyvet. A terembérlet 7000 Ft, ha szükséges, két tanúval csütörtökön is lehet házasságot kötni, az anyakönyvvezető azonban nem megy ki.

Elérjük végre a VIII. kerületet, ahol 10 000 Ft a terembérlet, viszont a választások miatt júniusban egyáltalán nem lehet házasságot kötni, azt pedig nem tudjuk, hogy későbbre van-e hely, mert ahhoz mindkettőnknek be kell menni a papírokkal. Kissé már elfáradtunk, így annyiban hagyjuk, de érezhető, hogy további puhatolózásra a hölgy szívesen ad időpontot, és a hét bármely napján köthetünk házasságot.

Kötelező várakozási idő

Egy informátorunk szerint a XIII. kerületben még arra is volt példa, hogy a 30 napos kötelező időt sem kellett kötelezően megvárni, a házasságkötés ugyanis fontos volt a lakás miatt. A kezdeti ellenkezés után az anyakönyvezetők végül kötélnek álltak, és bár nem volt már időpont, hajlandóak voltak egyik szombaton korábban bejönni, hogy összeadják a párt.

Beszéltünk a XII. kerülettel is, itt szombat mellett pénteken is lehet házasodni, ezt azonban csak szerényebb igényű pároknak ajánljuk, pénteken ugyanis a házasulandókon kívül csak a két tanú lehet jelen. A XII. kerületben egyébként némileg tartózkodóak voltak, kissé vonakodva adtak információt, és amikor szeptemberi időpont után érdeklődtünk, azt válaszolták, hogy a szeptember még nincs megnyitva. Végül némi kedves kérlelés után a hölgy feloldódott és elárulta, hogy az általam kinézett időpontra még van hely, és be is ír szeptemberre ha szeretném. Mondtam, hogy szeretnénk, ha kijönne az anyakönyvezető, a hölgy azonban nem lepődött meg, ugyanis erre is van lehetőség - 50 000 Ft-ért.

Konklúzió

Mondtam, hogy még megbeszélem a jövendőbeli férjemmel, és visszaszólok. Ez elmaradt, nyomozásunk végeredménye azonban mégiscsak pozitív, hiszen végül mindenhol sikerrel jártunk, bár az is igaz, hogy nem éppen alanyi jogon. Hiszen minden az anyakönyvezetők hangulatán és jóindulatán múlik: ha kedvesek és rámenősek vagyunk, igen könnyen mennek a dolgok. Sőt, elmondások alapján, ha valakinek van "ismerőse" még az is lehetséges, hogy olyan napon kössünk házasságot, amikor egyébként nem lehetne. A nagy esemény előtt tehát mindenképpen érdemes körbetelefonálni a hivatalokat, hogy a számunkra legkedvezőbb helyen tarthassuk az esküvőt. Fontos tudni, hogy a terembérletben jelentős különbségek lehetnek, a szükséges papírok is eltérhetnek, és nem minden kerületben van lehetőség arra, hogy hétköznap tartsuk az esküvőt. Ebből a szempontból a VII. és VIII. kerület a legrugalmasabb, előbbiben ráadásul - egyedüliként - terembérletet sem kérnek.
Mindennek ellenére továbbra is várjuk a személyes tapasztalatokat!