horoszkóp

Esőért imádkozik a BKV

2006.11.20. 11:46
A BKV jobb híján az égtől vár megoldást a villamosvonalakat ellepő porfelhőkre, amelyek fullasztóan kavarognak a járművek körül. Lenne megoldás: le kellene mosni a síneket, ám erre ősszel már nem költenek, inkább várják az esőt. A meteorológusok viszont csak átmenetileg ígérnek tiszta levegőt a budapestieknek.

Por lepte el Budapestet: a 14-es villamos kerekei a Lehel úton például igazán fullasztó felhőket vernek fel. Este, a reflektorok felgyulladásakor látszik igazán, mi az, amit belélegeznek az utasok, és nem csak azok, akik a megállóban várakoznak, a levegőben szálló sűrű apró szemcsék ugyanis beömlenek a villamosok kinyíló ajtajain át is, hogy szinte elviselhetetlenné tegyék az utazást.

A fulladozó utasok legfeljebb esőért imádkozhatnak, a sínekért felelős BKV és az utak portalanítását ellátó Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ugyanis nem szándékozik semmit tenni a helyzet javítása érdekében, pedig az ő dolguk lenne.

Fékezéstől porosodik

A port a villamos okozza, mégpedig azért, mert a Tátra típusok fékezéséhez homokot használ a BKV - tudatta a Velvet megkeresésére Antal Mihály, a közlekedési vállalat forgalmi osztályvezetője. A homok önmagában még nem por, ami szállna a levegőben, ám a kerekek idővel azzá őrölik. Ezt megelőzendő a BKV három hetente le szokta mosatni a síneket, de csak tavasztól őszig: azután az égre és a felhőkre bízzák a feladatot.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. - az időjárás ellenére - már a télre rendezkedett be, locsolóautóik többsége átvedlett hókotróvá - tudtuk meg Szegedi Pétertől, a cég szóvivőjétől. A BKV pedig nem szívesen költene november második felében sínmosásra, hisz most már rég le kellett volna esnie az őszi esőnek, sőt, akár az első hónak is.

Az eső portalanít

A porral torkig lévő utasok nevében eső után érdeklődtünk az Országos Meteorológiai Intézetnél. Az időjósok csak átmeneti pormentes időszakot tudtak ígérni szerdára, amikor egy napig esni fog az eső, sőt kicsit már holnap is, s ez talán belemossa a csatornába a por egy részét. Azután azonban, a tíznapos előrejelzés szerint visszatér a száraz ősz, legfeljebb kisebb reggeli ködszitálásokkal.

A 14-es villamos kerekei pedig változatlanul őrlik tovább a fékhomokot, mígnem a Tátrák egyszercsak teljesen eltűnnek a Lehel úti kavargó porfelhőkben.