horoszkóp

Több nőt foglalkoztatna az EU

2006.04.13. 11:50
Az Európa Bizottság alkalmazottai közül a legtöbb nőt a közigazgatásban és a kereskedelemben alkalmazzák. Az IT-szektorban egy nő sincs. A nőhiány oka nem a diszkrimináció, hanem a jelentkezők hiánya.

Legalább a fele legyen nő

Erre az évre Brüsszel újabb adminisztratív célokat határozott meg a nők foglalkoztatását illetően, miután a tavalyi eredményeket meglehetősen felemásnak tartja. Az Európai Bizottság vezető állásaira kinevezettek 25 százaléka, a középvezetők 30 százaléka az idén a hölgyek közül kerül ki, jelentette be Siim Kallas, a Bizottság alelnöke. A nem vezetői állásoknál még szigorúbb kvótát alkalmaznak: a betöltendő alkalmazotti posztok felére nőt kell felvenni - legyen szó akár állandó, akár ideiglenes munkahelyről.

Nem nagyon jelentkeznek

Tavaly egyébként a Bizottság eredetileg megfogalmazott célját több területen sikerült jelentősen túlteljesíteni, ugyanis az újonnan betöltött vezetői állásoknál a tervezett 20 százalék helyett az esetek 32,8 százalékában vettek fel nőt. Az alkalmazottaknál 51,4 százalék volt ugyanez az arány, azonban középvezetői szinten nem sikerült megvalósítani a kitűzött célt, a tervezett 30 százalék helyett csak az állások 24,4 százalékát sikerült nőkkel betölteni, pedig innen kerülnek majd ki a jövő vezető eurokratái. A kudarc oka Kallas jelentése szerint a megfelelő jelentkezők alacsony száma volt.

Főleg tolmácsok és tudományos munkatársak

A legtöbb nőt tavaly a közigazgatási, a fejlesztési, tolmácsokat foglalkoztató, a költségvetési, a tudományos, a külkapcsolati, a környezetvédelmi és a kereskedelmi részleg alkalmazta. A leggyengébb mutatókat a támogatási együttműködési szektor, valamint a bizottsági alelnök vezetése alatt álló IT-osztály produkálta, utóbbinál tavaly egyetlen hölgyet sem vettek fel. Hasonlóan gyenge eredménnyel zárta a 2005-ös esztendőt a csalásellenes, az egészségügyi és a fogyasztóvédelmi osztály.