Szabványosítják a mellbőséget is

2004.06.01. 22:21
Angliában 10-es méretű ruhát vásárol az, aki Magyarországon 38-ast, de egy európai bevásárlókörúton további kihívásokra kell felkészülnie, mert a francia, olasz vagy német üzletekben ismét csak újabb számkódokkal szembesül. Az EU szabványai ezt az anomáliát is megoldják majd az egységes számozás bevezetésével.
Bár a piacok és a világmárkák robbanásszerűen globalizálódnak, a ruhaméretek tekintetében még nincs egység, jóllehet, már évek óta dolgoznak a szakértők az egységes európai méretkódokon.

Nemzetközi kollekciók, eltérő számozások

Más a francia, az olasz, a német, a magyar, az angol számozás, pedig mind gyakoribb, hogy ugyanazoknak a cégeknek a kollekcióit szinte egyszerre kezdik árusítani, szerte Európában. Egyre halaszthatatlanabb feladat tehát az egységes méretkód kialakítása. Ezt - amint arról az egyik magyar textilipari kiadvány is hírt ad - már régen felismerték a szakemberek, ezért egy nemzetközi munkacsoport dolgozik az egységes méretrendszeren.

Már több éve közzétették az európai ENI3402-1 szabvány első részét, amelyben szabályozzák a testméréssel kapcsolatos fogalmakat és eljárásokat, azt, hogy metrikus rendszerben számolnak és hogy milyen piktogramokkal dolgoznak majd.

Derékban bő, mellben szűk

A méretek számozásán túl az is problémát jelent, hogy az egyes országokban eltérőek a konfekcióméretek is. Német szakmai források szerint a női vásárlók több mint felénél előfordul, hogy a kiválasztott holmi nem tökéletesen illik rájuk, ezért elállnak a vásárlástól. A megfelelő hosszúság vagy derékbőség eltalálása szinte mindegyik országban kereskedelmi és termelői probléma. Ugyanakkor az expor és import bővülésével ez a probléma egyre inkább globalizálódik.

Mindezt tetézi, hogy az új EU tagországok esetében nagy mértékű a kínai behozatal. A távol-keleti országok méretezése pedig egyetlen európai országéval sem szabványos.