Tombolát szervez Kurt Cobain rákos bébiszittere

2004.03.10. 13:52
"Helló. A nevem Jackie Farry, rockbandák világkörüli turnéit szervezem, és június óta tudom, hogy rákos vagyok." A szokatlan beköszöntő szöveget egy weboldalon olvashatjuk, amelyet Jackie speciális célra kellett, hogy létrehozzon: jótékonysági tombolajátékból szeretné fedezni gyógykezelésének költségeit. Tekintve, hogy kiterjedt ismeretségi körébe beletartozik Courtney Love-tól Marilyn Mansonon át a Slayerig jópár zenekar és előadó, a tombolatárgyak és nyerhető szolgáltatások is a zenei élet, valamint a showbiznisz köré csoportosítható relikviák, szolgáltatások. És persze nem utolsó sorban koncertjegyek.

A gyerekszobától a világkörüli turnékig

Jackie Farry tulajdonképp már a kezdetektől a zeneiparban dolgozott: ő volt Kurt Cobain és Courtney Love kislányának, Frances-nak a bébiszittere. Ilyen minőségében sokszor kísérte a családot koncertturnékra és fesztiválokra, és volt alkalma alaposan megfigyelni, milyen munkákkal jár egy ilyen világkörüli esemény megszervezése. Ilyen kezdetek után törvényszerű, hogy miután tett egy rövid kitérőt az MTV-be, ahol a kérészéletű Superock című műsort vezette, később maga is a zeneiparban kötött ki, immár koncertszervezőként.

Ez eddig sikertörténet volna, csakhogy a lány tavaly júniusban, épp a The Datsuns világkörüli turnéjának kellős közepén tudta meg, hogy rákos. Betegsége mára olyan előrehaladott, hogy nem tud dolgozni sem, és anyagi gondjainak, valamint gyógykezelési költségeinek fedezésére hozta létre a The Amazing Ruffle című projektet, amelyben tombolajegyek vásárlásával lehet támogatni őt, és szintén rákbeteg sorstársait.

"Neked plasztikázott a melled? - Ha az volna, visszakérném az árát."

Jackie a vele dolgozó sztárokkal sokszor nemcsak munkakapcsolatban áll. A hosszú turnékon valódi barátságok is születnek, hiszen a több hónapos összezártság alatt mindenkiről kiderül, milyen ember valójában. A lány üzletfeleiből lett barátai közt tudhatja például Courtney Love-ot, vagy a Sleater-Kinney zenekar tagjait, akik nagy szeretettel és elismeréssel beszélnek Jackie munkájáról és személyiségéről, kiemelve, hogy míg feladatai elvégzése során a legszigorúbb őrmesterrel vetekszik, magánemberként a világ legviccesebb nője. A szókimondó, vagány csaj MTV-s műsorvezetői pályafutása alatt szivárványszínű hajzata mellett komikusi tehetségét is megcsillogtatta, és ha hinni lehet a barátainak, ez nem szerep volt, hanem a maga valóság.

Koncertjegy, pedikűr és vacsora

Jackie betegségében is számíthat barátai jóindulatára: az ő adományaikból állt össze az a nyereménylista, amelyből egy 12 dolláros tombolajegy vásárlásával bárki részesedhet. Nyerhetünk többek közt Stereolab koncertjegyet, Chemical Brothers CD-díszdobozt, magazin-előfizetéseket, koncertplakátokat, de akár komplett szolgáltatásokat is: vacsorát egy East Village-i étteremben, make-up tanácsadást, konzultációt egy casting-directorral, gitár- és zongoraleckét, sőt akár akupunktúrás kezelést, vagy luxus-színvonalú pedikűrt is. A nyereménysorsolás április 1-jén kezdődik, és addig tart, míg el nem fogy a készlet. Vagy amíg Jackie meg nem gyógyul.