Múlt szerdán jóváhagyta a közoktatási intézmények vallási semlegességének megőrzése és megerősítése céljával kidolgozott törvényjavaslatot a francia kormány; a vitát ma kezdi meg a nemzetgyűlés. A mára világméretűvé vált kérdés a muzulmán hitű nők fejkendője kapcsán vetődött fel.
A vitatott törvénytervezet szerint állami tanintézetekben betiltanák a feltűnően látható vallási jelképek - például a muzulmán nők fejkendője, nagyméretű feszületek, vagy a zsidó fejfedő, a kipa - és vallási hagyományokhoz kötődő ruhadarabok viselését.

A közoktatás világnézeti semlegessége a tét

A vallási hovatartozást tüntetően jelző szimbólumok viselését tiltó új törvény megalkotásának igényét maga Jacques Chirac államfő jelentette a múlt év végén, miután megkapta a problémakör vizsgálatával megbízott "bölcsek bizottságának" jelentését, tudósított az MTI. Chirac december 17-i állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi vita tétje nem más, mint a közoktatás világnézeti semlegessége, ez pedig a francia köztársaság egyik alappillére.

Egyre több a fejkendős lány

A törvénytervezet létrehozásához egy iskolai konfliktus után indított vizsgálat vezetett. A Bernard Stasi professzor által irányított testület tavaly ősztől széles körű meghallgatások útján próbálta feltárni, milyen mértékű veszélyt jelent az állam és egyház szigorú elválasztásának, az iskola vallási semlegességének elvére épülő laikus francia közoktatási rendszerre nézve, hogy egyre több muzulmán hitű fiatal lány jelenik meg a legszigorúbb iszlám előírásoknak megfelelő, szorosan lekötött fejkendőben, írta az MTI. A "hidzsab", mely letakarja a hajat, a füleket és a nyakat is, kihívóan tanúskodik viselője vallási elkötelezettségéről.

Kendővédő tüntetések a szabad vallásgyakorlatért

A francia lakosság véleménye megoszlik a kérdésben. A muzulmán hitűek legfőbb ellenérve, hogy a tervezett törvény sértené a szabad vallásgyakorlathoz való jogukat. Az elmúlt időszakban több ún. "kendővédő" tüntetésre került sor, szombaton például több mint ezer ember vonult Párizsban az utcákra, de nemcsak a francia fővárosban tiltakoznak, hanem világszerte, a francia külképviseletek előtt.