horoszkóp

Bosszúálló excsajok

2004.07.28. 16:04
A megcsalt szerelmesek mindenre képesek. Ha a féltékenység elborítja az ember agyát, még a klasszika-filológia szakos bölcsészekből is előtör az állat. Összekarcolt autók, szétvagdosott ruhadarabok, széttépett koncertjegyek jelzik a megbántott ex útját.
Az egész azzal a bolondos tévképzettel kezdődik, hogy egy kapcsolat örökre szól. Ezzel szemben ugye nem újdonság, hogy a házasságok fele válással végződik, a házasságon kívüli kapcsolatokról nem is beszélve. Az ember általában nem tud mit kezdeni egy hirtelen véget ért kapcsolattal. Dühös és elkeseredett, saját hibájának fogja fel, hogy nem tudta maga mellett tartani társát, és ha nem segítenek a szép szavak, jöhet a bosszú. Ami ugyan szintén nem segít, de legalább néhány perc erejéig át lehet lépni a társadalmi korlátokat. A fantázia sokszínűségének bizonyítékaképpen ilyenkor számtalan jobbnál-jobb megtorló akció ötlete körvonalazódik. Az alábbi féltékenységi jeleneteket egy dolog köti össze: mindegyik művelt, intelligens emberektől származik.

Az autó és a nő

Tekintse meg képeinket!
A tradicionális eszközökhöz folyamodók nem bonyolítják túl a dolgot, a nők kedvenc módszere például, hogy lakáskulcsukkal részletgazdag mintákat, vagy bosszúüzeneteket vésnek a volt pasi autójára. "Volt egy piros Golfom, aminek mindegyik elemét a fémig összekaristolta féltékenységében a csajom" - osztotta meg velünk sanyarú tapasztalatait Zappe kolléga. "Én is fontos üzeneteket írogattam hajdanán egy kulcs segítségével egy kivénhedt Saabra. Igaz, némileg borvirágos hangulatban. Csodás élmény volt" - ismerte be a Velvet egyik munkatársa, akin a hétköznapokban nem látszik, hogy bármiféle agresszió szorult volna belé.

Az autórongálás egyébként is a nők kedvence (ez talán a pasik és autójuk közti mágikus viszonynak tudható be), és persze az össze többi, féltékenységből végrehajtott rohamnak köze van a destrukcióhoz. A kissé bátrabbak - és azok, akiknél maradt autó a válás után - tovább is elmennek. "Én sokáig fantáziáltam arról, hogy belerongyolok a piros Mazdámmal az ex fekete Porschéjába, de aztán sose voltam elég bátor hozzá. Később pedig kibékültünk" - mesélte Moon, aki sokakkal ellentétben nem jutott el a cselekvésig.

Elmélyült fényképtépkedés

Másik kedvenc módszer a fényképvuduzás. "Még volt kulcsom a lakásához, és felmentem a cuccaimért, amikor megtaláltam a fényképeket az új csajáról. Fogtam egy tollat, és szépen lassan, amilyen erősen csak tudtam, kikapartam a csaj szemét az összes fényképről, aztán betettem a képeket a pasi alsógatyái közé" - meséli egy neve elhallgatását kérő kolléganő.

Külön program lehet a közös fényképek megsemmisítése a kapcsolat vége után. Ezt sem szabad elsietni, hanem ki kell dolgozni a lehető legmegfelelőbb módszert, ami a végén általában úgyis rituális égetés lesz, szóba jöhetnek azonban más módszerek is. "Úgy volt, hogy szakítunk, és rettenetesen összevesztünk. Bezárkóztam a fürdőszobába és fél éjszakát a fürdőkádban ültem. Mikor végre kinyitottam az ajtót, bejött egy halom apróra tépett fényképpel - a közös képeinkkel - és a kádba szórta őket" - meséli a Velvet egyik munkatársa.

"A barátnőm talált egy halom fényképet a fiókomban a volt csajomról. Persze pont egy olyan volt felül, amin a csaj csücsörített bugyiban-melltartóban. Ragaszkodott hozzá, hogy a szeme láttára semmisítsem meg az összeset." - szól egy indexes kolléga beszámolója.

A féltékeny exek bármilyen vagyontárgyat képesek elpusztítani. A papíralapú adathordozók különösen nagy veszélynek vannak kitéve az ex jelenlétében. "A pasim volt csaja megkaparintotta és széttépte a Santana-jegyeinket, most mi lesz?" - hívta fel a Velvet egyik munkatársát elkeseredett latinrock-rajongó ismerőse a koncert délutánján. Kapcsolati tőkénket kamatoztatva a rövid határidő ellenére sikerült pótolni a megsemmisült belépőket.

Olló és kés

Klikk a képre!
A féltékenységből elkövetett ruhavagdosásnak külön szakirodalma van, emellett számos film is feldolgozza az értékes alsónemű szakszerű megsemmisítésének technikáját. A férfiak a csipkebugyikra mennek, a nők pedig az ingekre. Mind a férfiak, mind a nők szívesen szánnak időt erre a tevékenységre. "A volt csajom a kedvenc ingemet tette tönkre, de nem vágta szét az egészet, hanem körbevágta rajta az összes apró mintát, így az ing egyben maradt, csak éppen használhatatlan lett."- hallottuk a ma már viccesnek tűnő történetet az Index munkatársától. Van azonban, ami hosszú idő elteltével is rossz emlék: "Az exfeleségem a munkahelyemre jött be, pont amikor a legtöbbet kellett volna dolgoznom, és egyszerűen letépte rólam az inget" - meséli egy másik kolléga.

Az agresszió kiteljesedése

A fényképtépkedés és ingvagdosás után következnek a durvább megtorló akciók, amelyek közül a legkegyetlenebb a destrukció átruházása a féltékenység alanyára. "Kaptam egy hifit egy pasitól, aki nyilván érzelmeit is ki akarta fejezni az értékes ajándékkal. Mikor hazavittem a barátom nem örült túlzottan az újsütetű műszaki cikknek, és féltékenységében közölte, hogy azonnal vágjam földhöz. Hiába próbáltam elterelni a témát, ragaszkodott hozzá. Végül meguntam, fogtam a hifit és földhöz vágtam. Utána odamentem a tévéhez, ami meg az övé volt, és azt is földhöz vágtam" - vázolja csendes, visszahúzódó kolléganőnk.

A féltékenységi roham akkor fajul el a leginkább, ha éppen nincs a közelben se autó, se ing, és nincs min levezetni az agressziót. A legleményesebbek azonban ilyenkor is feltalálják magukat. "Az egyik barátnőm már napok óta nem tudta elérni a pasiját, és ezért egyik éjszaka fellopózott a lakásába. A pasi helyett azonban idegen fehérneműket talált a lakásban. Akkor fogta a legnagyobb kést, és idegességében többször egymás után, jó erősen belevágta a parkettába."

"Nem tudtam elviselni, hogy elhagy, ezért ott előtte belenyomtam az égő cigarettát a kézfejembe, gondoltam ezzel majd bebizonyítom, mennyire szeretem. Egyáltalán nem hatódott meg, a seb viszont még most is látszik" - hallottuk a kávéautomata mellett az öndestrukcióba forduló féltékenységi jelenetet.

Végkifejlet

A legveszélyesebb jelenet, amikor az új és a régi társ véletlenül találkozik. "Vártam a barátomat, és véletlenül a volt pasim is ott ácsorgott. Amikor a rivális mellé ért, egyszerűen belerúgott." - szól kolléganőnk sztorija, ami szinte csak pajkosságnak tűnik a következő történethez képest: "A volt barátnőm valahogy megtudta, hogy fenn van nálam egy másik lány, és odajött. Kénytelen voltam ajtót nyitni, mivel égett a villany, a lánynak mondtam, hogy menjen be a hálószobába. A volt barátnőm elidőzött egy ideig, aztán mikor látta, hogy nincs ott senki, megnyugodott. Kifelé azonban észrevette a női cipőt, és berontott a hálószobába, ám nem jutott be, mert a lány bezárkózott. Akkor a volt barátnőm berúgta az ajtót, alig tudtam lefogni." A helyzet végül megnyugtatóan, az ex távozásával rendeződött.

Mindezek alapján nehéz levonni a tanulságot. Mindenesetre megnyugtató érzés lehet tudni, hogy nem vagyunk egyedül: másoknak is elborul néha a féltékenységtől az agya.

Önnel is történt hasonló? Írja meg a Velvetnek!

A nők megbocsátóbbak
Az evolúció elméletéből kiindulva egy amerikai pszichológus kétféle féltékenységet különített el az emberi viselkedésformák között, attól függően, hogy a félrelépő fél a gyengébb vagy az erősebb nemhez tartozik.

Az austini (Texas) egyetem professzora, David Buss vizsgálódásaiból arra a következtetésre jutott, hogy a nők könnyebben megbocsátják, ha partnerük beismeri: megcsalta őket egy másik nővel, mint ha azt hallják, hogy az beleszeretett valakibe. A férfiak esetében azonban éppen fordított a helyzet. Ők ugyanis azt viselik el nehezebben, ha partnerük ágyba bújt egy másik férfival, és nem szívják túlzottan mellre, ha kedvesük másba lett szerelmes.

A texasi professzor azzal érvel: azok az ősemberek, akik ügyeltek partnerük hűségére, sikeresebben tudtak szaporodni, és így előnyhöz jutottak a kiválasztódás során. A férfi számára a partner hűtlensége sokkal súlyosabb, mint megfordítva. Legrosszabb esetben ugyanis olyan utód születhet az illegális kapcsolatból, amelynek egy másik férfi az apja - ám a fölnevelés a férjre hárul. Vagyis időt és energiát kell áldoznia olyan utódra, amely nem az ő génjeit hordozza. Emiatt (is) őrködik a férfi ádázul neje szexuális hűségén.