Megkérdeztük, utánajártunk és kiderült: van előnye is annak, ha egy ország kicsi. Fenyőfáért nem érdemes Záhonyból Sopronba utazni, az árak közel azonosak mindenhol. Ha méterre veszi, inkább a mérésnél figyeljen!

Nyakunkon a karácsony, már csak párat kell aludni és ismét lecsap ránk. Tegyük fel, hogy ön már gondoskodott az ünnepi menüről, az ajándékokról, postázta üdvözlőlapjait, túlélte a céges bulit, de egy nagy feladat még így is ön előtt áll: be kell szereznie a karácsonyfát.

Igen, az igazit, amit haza kell cipelni, talpra kell valahogy állítani, feldíszíteni, körbeülni (állni), énekelni neki, megcsillagszórózni, lezabálni róla az ehető díszeket, Vízkeresztkor pedig (a hagyomány szerint) lecsupaszítani és kihajítani az utcára. Ja, és ha ez mind megvolt, egy újabb évet várni a következőre; fogadalmat tenni, hogy jövőre mindenképpen kisebb/nagyobb kell; hogy én megmondtam előre, nem kell ilyen drága, mert úgyis kidobjuk; hogy mostmáraztán legyen végre műfenyőnk!

Hol és mennyiért

Először is: a műfenyő vs. élő fenyő kérdést nem most fogjuk eldönteni, így ha ön műfenyő rajongó, ne is olvasson tovább. Ha még nem vásárolta meg ezt a fontos (élő) kelléket, segítünk döntést hozni. Rögtönzött piackutatásunk eredményeként kiderült, hogy Magyarországon, Miskolctól Budapesten át Nagykanizsáig szinte teljesen egységes árakon kapható a fenyőfa.

A legnépszerűbb - és legolcsóbb - modell a lucfenyő, melynek 1500-2000 forint métere, némely helyeken darabra is árusítják (2000-4000 ft/db.), de a végösszeg ez esetben is gyakorlatilag ugyanannyi. A szakirodalom szerint a luc koronája csaknem mindig szabályos piramis alakú; törzse egyenes, hengeres, a legritkább esetben szabálytalanul elágazódó, végig követhető; kérge fiatalon vörösbarna; tűi vastagok, egyhegyűek.

A karácsonyfa toplista második helyén az ezüstfenyő van, alapvetően darabra árusítják, 2000-4000 forintért. Az ezüstfenyő Észak-Amerikából származó fafaj, amely őshazájában nagy területeken fordul elő. Nagy termetű fa, amely eléri a 30 méteres magasságot, nálunk leginkább parkokban fordul elő. Tűi erősen hasonlítanak a lucfenyő tűire, kékes-ezüstös színűek, toboza hasonlít a lucfenyő tobozához.

A tehetősebb, luxust kereső vásárlók kedvence a nordmann fenyő (igen, ez a helyes írásmód, mert nevét egy Nordmann nevű botanikusról kapta). Ez a szép formájú, nagyméretű fenyő rövid idő alatt nagy karriert futott be, mint karácsonyfa. Fényes, sötétzöld, puha levelei a meleg szobában sem hullanak le. Erdőművelés szempontjából értéketlen, viszont esztétikai szempontból nagyon szép alakú és igénytelen fafaj, ezért kedvelt a parkosításokban. Nem olcsó, métere átlagosan 5000-6000 forint, a nagyobb példányok egyedi alku alapján kelnek el.

Több fenyő a kattintás után!

A fentieken kívül kapható még douglas, fekete és erdei fenyő is, a felhozatal belőlük jóval szerényebb, áruk egyéni alku kérdése. Érdekes az erdei fenyő (igen, ez az a hosszúlevelű) mélyrepülése, mely népszerűségét egykor valószínűleg annak köszönhette, hogy levelei nem hullottak le a lakótelepi lakásban, a radiátor mellett sem; mára azonban a kereslet iránta drámaian csökkent.

De mettől meddig kell mérni?

Definíció szerint az első elágazástól kell(ene) az utolsó ágöv eredéséig, piacos kapcsolatunk szerint azonban manapság a nagybanin az a menő, hogy a földtől mérik úgy, hogy az utolsó elágazás ágait marokra fogva felhajtják, oszt' ameddig ér, addig kell kifizetni. Évtizedes fenyőárusítási tapasztalattal bíró informátorunk szerint idén jóformán egyáltalán nem lehet (főként dán) importfát kapni, mert a magyar piacra is termelő európai gazdák fenyveseit egy vírusfertőzés támadta meg, ezért idén gyakorlatilag nem is termeltek ki fákat. Véleménye szerint a dán fák bokrosabbak, dúsabbak, míg a magyar fenyő fővárosának számító, Nagykanizsa környéki földek már "ki vannak herélve".

Ennyi száraz adat után jöhet a jutalom, egyetlen kattintással elérhető a juj.hu videója, melyben az utca embere kifejti eredeti gondolatait a fenyőfa-holokausztról. Nézzék meg, érdemes!