Svéd agykutatók kísérletéből kiderült, a leszbikus nők agyában hasonló nemi izgalmat váltanak ki a női nemi hormonok, mint a heteroszexuális férfiakéban. A kutatók szerint tehát a szexuális orientáció bizonyítottan nem tanult viselkedés.

A leszbikus nők agya hasonlóképp reagál a nemi hormonokra, mint a heteroszexuális férfiaké - derült ki egy svéd kutatócsoport által végzett felmérésből, amelyet a svéd Nemzeti Tudományos Akadémia jegyzőkönyvében hoztak nyilvánosságra.

Hormonokat szagolni

Feromon
A feromonok a rovarokban, az állatokban, és az emberekben is megtalálható kémiai vegyületek. Az állatokat abban segíti, hogy a területük megjelöljék, a társaikat felismerjék, és a nemi érdeklődést is jelzi. Az emberekkel végzett kutatások során kiderült, a feromonok képesek befolyásolni a nemi viselkedésünket, és szerepük van abban is, hogy kívánatossá váljunk. A feromonokat a szaglás során érzékeljük, mivel az orrban található sejtek reagálnak a feromonokat tartalmazó levegőre. Tudatosan azonban nem érzékelhetők, mivel illatuk nincs.

A CNN információi szerint a kutatásban érdekelt orvosok önkéntesek részvételével vizsgálták a két nem reakcióját a nemi hormonokra, vagyis a feromonokra. A csoport vezetője Ivanka Savic, a Stokholmi Agykutató Intézet orvosa ismertette a kísérlet menetét. A önkénteseknek olyan anyagokat kellett megszagolniuk, amelyek női, illetve férfi nemi hormonokat tartalmaztak, azt ugyanakkor nem tudták, melyik nem feromonjait kapták. A kísérlet közben a részt vevők agyi reakcióit monitoron követték az orvosok, és elsősorban a hypotalamusra koncentráltak, ahol a szexuális ingerek keletkeznek.

Az eredményekből kiderült, a heteroszexuális nők a férfi nemi hormonokra intenzíven reagáltak, a női hormonok azonban irritálták őket. A meleg nők ezzel szemben a férfi nemi hormonokra nem reagáltak, de a női nemi hormonok izgalmat váltott ki az agyukban, vagyis a heteroszexuális férfiakhoz hasonlóan reagálnak. A kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, a meleg nők agyának működése sokkal inkább hasonlít a heteroszexuális férfiakéra, mint a nőkére.

Biológiai faktorok

„Az eredmények egyrészt rámutatnak a szexuális orientáció különbözőségére a két nem között, másrészt valószínűsítik, hogy léteznek biológiai faktorok, amelyek befolyásolják a nemi identitást – állította Sandra Witelson, aki az agyi anatómia és a szexuális orientáció közti kapcsolatot kutatja az Ontarióban található Hamilton Egyetemen, ugyanakkor a kutatásban nem vett részt. A szakember szerint az eredmények tudatában egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a szexuális orientáció nem tanult viselkedés.

Egy évvel korábban ugyanez az orvos csoport a férfiak reakcióját vizsgálta az érzékelt nemi hormonokra. A kísérletek a mostanihoz hasonló eredményt hoztak. Kiderült ugyanis, hogy a saját nemük feromonjaira a heteroszexuális férfiak nem, vagy negatívan reagáltak, a homoszexuális férfiakból azonban izgalmat váltottak ki a férfi nemi hormonok. A kísérletek összegzéseképp a kutatók kijelentették, a homoszexuális férfiak agya a heteroszexuális nőkéhez hasonlóan reagál a férfi nemi hormonokra.

A két felmérés hasonló eredménnyel zárult, de az orvosok hozzátették, a homoszexuális férfiak reakciója a saját menük hormonjaira erősebb volt, mint a leszbikus nőké a saját nemük ingereire.