A világsztárok közül mind több nő mutatkozik nála tíz-tizenöt évvel fiatalabb férfi oldalán. A sokak számára visszatetsző jelenség a pszichológusokat és a szexológusokat is foglalkoztatja. A francia Elle felmérést készített az átlagostól eltérő, mégis teljesen hétköznapi párokról.
Edith Piaf és fiatalabb szeretői. Gloria Lasso és számtalan áldozata... Az öregedő, de lankadatlan szexuális étvágyú dívák sokáig gúnyolódás céltáblái voltak emiatt. Sőt, ha belegondolunk, ma is hajlamosak vagyunk kinevetni, mondjuk a 69 éves Liz Taylort, aki még mindig a "fogyasztók" közé tartozik. Miután a nála húsz évvel fiatalabb kőművessel kötött nyolcadik házassága is zátonyra futott, állítólag most arra készül, hogy a 48 éves Jeff Goldblummal keljen egybe. Nem tudunk túllépni a hagyományos sémáinkon, ezért nehezen tudjuk elképzelni, hogy ezek a "fordított" házasságok mást is rejthetnek, mint múló kapcsolatokat, és általában egy pillanatig sem habozunk rámondani a fiatal férfira, hogy dzsigoló.

"Mindenki normálisnak találta, hogy Johnny (Hallyday - a szerk.) fiatal lányt vett feleségül, mert ebben van valami atavisztikus - jegyzi meg Patrick Lemoine pszichiáter. - A fordítottja azonban még akkor is tabu marad, ha a jelenség benne van a levegőben."

Tabu, bizony. Sőt... A megkérdezett párok túlnyomó többségét a megbotránkoztatás, az őket kísérő irigy, rosszalló pillantások inkább szórakoztatták, mint bosszantották. A családban viszont teljesen másképp vetődik fel a probléma. A 35 éves Michel emlékszik, hogy annak idején, amikor bemutatta nekik szíve hölgyét, az ötvenes éveiben járó Marie-t, szülei és a gyerekei kővé dermedtek. Nathalie kicsit maliciózusan jegyzi meg, hogy ő éppen annyi idős, mint Mathieu édesanyja, ezért ez utóbbi nem nagyon tudja őt elviselni. Ez meg is magyarázza a társadalmi visszautasítás egyik fontos okát. "Ezek a kapcsolatok pokoliak maradnak, mert valójában az anya tiltott szexualitásának archetípusát súrolják" - jegyzi meg Serge Hefez pszichiáter, párterapeuta, aki úgy gondolja, hogy az 1959-es "Szereti Ön Brahmsot?" című könyv megjelenése óta a mentalitás ebben a témakörben elég keveset fejlődött.

Pedig a feminista forradalmat segítendő, az anyák már pelenkás koruktól kezdve magyarázzák fiaiknak a szexuális egyenjogúság mibenlétét. Mára ezek a felcseperedett, elődeikkel ellentétben teljesen más szemlélettel rendelkező felnőttek, úgy tűnik, nem félnek a szabad nőktől, és egyáltalán nem érzik magukat férfiasságuktól megfosztva, amikor a nők azt kérik tőlük, hogy porszívózzanak ki. A nemek közötti háború számukra valós harcot jelent. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a csinos negyvenesek, de még az idősebbek is - vállalva alakjukat és ráncaikat - a hajdani harmincasokhoz hasonlítanak, érthető, hogy miért nő ugrásszerűen az érett nők és a fiatal férfiak közötti szerelmi történetek száma.


Előjelek? Mint égen a csillag..., de elsősorban a filmvásznon. Itt van mindjárt a "Minden megtörténhet" című film, ahol Diane Keaton (58 éves) megosztja a szívét Jack Nicholson és Keanu Reeves (39 éves) között. A film óriási siker, és senki nem talált benne semmi kivetnivalót. A sztárok voltak azok, akik elsőként nyitották meg ezt az utat, és az ő világukban feltűnő gyorsasággal terjed az idősebb nők és a náluk legalább tíz évvel fiatalabb férfiak nyíltan vállalt együttléte. Hogy csak néhányat említsünk a több ezer pár közül: Stéphanie, monacói hercegnő és Adans Lopez Peres, Madonna és Guy Ritchie, Susan Sarandon és Tim Robbins, Cameron Diaz és Justin Timberlake vagy a diadalmas Demi Moore (aki 41 évesen szexisebb, mint valaha) és a szép Ashton Kutcher (25 éves).

De ha becsukjuk a bulvárlapokat, azt is észrevehetjük, hogy ezeket a nem is annyira atipikus szerelmeket a hétköznapi emberek is megélik. Alkalmasint úgy tűnik, hogy a nők egy kis zavart okoztak a velük egyidős férfiak világában, akikre gyakran úgy tekintenek, mint őszülő nagypapikra. "Egyenlőségben akarok élni egy férfival - jelenti ki az 53 éves Daniele, aki a 36 éves Charles-szal él házasságban. - Én tényleg úgy gondolom, hogy nehéz együtt élni egy ötvenessel, annál is inkább, mert egyre többen vannak, akik azt gondolják magukról, hogy a feminizmus nagy sérültjei, és én ezt elviselhetetlennek tartom!" Mások a szenvedélyt és a változatosságot várják egy ilyen kapcsolattól. "Testileg és szellemileg is fiatalnak érzem magam - vallja be az 51 éves Christina, aki a 36 éves Didier-vel él. - Egyszerűen nem tudom elképzelni magam egy idős férfi oldalán!" Arról van szó tehát, hogy a nőknek sikerült szétrobbantani azokat a korhatárokat, amelyeket a társadalom alakított ki és írt elő nekik...

Húszéves férfi és negyvenéves nő. Ez lenne az ideális páros? Serge Hefez közel áll ahhoz, hogy erre a konklúzióra jusson. "Két együtt élő harmincéves gyakran rivalizál egymással és ez könnyen konfliktust szül. Ma a fiatalok párkapcsolataiban mindkét fél mindent akar. A kapcsolatok intenzívek, de minden téren problémáik vannak: munka, szexualitás, feladatok megosztása. Az ilyen konfliktusnak nincs helye egy 45 éves nő és egy 30 éves férfi között. A nőnek már nem kell bizonyítania, általában már szép karrier áll mögötte, és egy kicsit lazíthat."

Patrick Lemoine viszont azt állítja, hogy "a nők, akik fiatalabb férfival élnek együtt, feltétlenül dominánsak, és valamennyire mindenképpen "macsóként" viselkednek. Demi Moore esete erre a példa. Mivel egy 25 éves férfival él együtt, nyíltan hirdeti vágyát, szexualitását, és állítja, hogy képes uralni egy fiatal férfit. Egy ilyen viszony csak akkor működhet, ha a férfi nőies viselkedésformákat vesz fel. Jelen esetben akkor, ha a férfi elfogadja, hogy a gazdag és híres Demi az, aki a kapcsolatukban meghozza a döntéseket."

Az andrológusok viszont általában szexuális téren keresik a magyarázatot. "Az érett nők tökéletesen megfelelnek a férfiak fantáziáinak. A férfiak okkal képzelik tapasztaltnak ezeket a nőket, akik örömet tudnak adni és kapni, és akik vállalják a vágyaikat. Mindent irányítanak, beleértve a szexet is." Ezt az érvelést sok nő nem fogadja el. "Ő a pasi, nem én!" - kiált fel Emmanuelle. "Nem a korkülönbség tett uralkodóvá - szögezi le Françoise. - Minden kapcsolatomban ilyen vagyok. Ez része a személyiségemnek, és igazán nem az volt a tervem, hogy "férfiatlanítsam" Pault!" Ellenkezőleg!"

De ugye nem hiszik azt, hogy a megkérdezett nők fiatal szeretőik által csupán vissza akarnak fiatalodni? "A fiatalságomat én határozom meg, én tartom karban, és nem a páromon keresztül keresem. Amióta együtt vagyunk a szerelmemmel, többé már nem rejtem el sem a ráncaimat, sem a kilóimat - vallja be Macha Méril. - Igazán izgató, hogy nem kell többé csalnom a kinézetemmel." Christine is a fentieket vallja és hozzáteszi, hogy Didier még az alapozó használatát sem engedélyezi neki és megtiltotta, hogy bármilyen plasztikai műtéthez folyamodjon.

S bár ezekben a kapcsolatokban - mint akármelyik másikban - a tartósság és a hűtlenség kérdése egyaránt felvetődik, a szakemberek azt nehezményezik, hogy a nők leggyakrabban azért szalasztják el a boldogságukat, mert nincs elég önbizalmuk. "Azok a férfiak, akik idősebb nővel élnek együtt, általában túlságosan is csüngnek rajta - mondja Dr. Sylvain Mimoun. - Egyébként ezek a férfiak soha nem tesznek kelletlen, barátságtalan megjegyzéseket társnőjük külsejére, úgyhogy az ilyen kapcsolatokban a nők saját maguk áldozatai. Ami a hűtlenséget illeti: a félrelépések száma egyáltalán nem magasabb ezekben a kapcsolatokban. Csak anekdotaként mesélem el, hogy egyik nap egy páciensem bevallotta, hogy 50 éves szeretőjét sokkal jobban kedvelte, mint a 25 éveset." Furcsa? Egyáltalán nem, hiszen a szerelem soha nem ismert semmiféle törvényt.

"Nem téma a korkülönbség - mondja Macha Méril. - Idétlen lenne, ha egyszer csak katalogizálni kezdenénk a párokat aszerint, hogy hány év választja el őket. Inkább arról szeretek beszélni, ami egyesít bennünket, ami közös bennünk. Pygmalion módjára szobrásszá alakítottam az élettársamat, s ő írót faragott belőlem, amiről mindig is álmodtam. Amikor a jövőre gondolok, jóllehet óvatos és babonás vagyok, nem tudom nélküle elképzelni. Együvé tartozunk, oszthatatlanok és erősek vagyunk együtt.
Úgy gondolom, hogy ez mindörökre szól. Önök is látják, olyan szerelmi történet ez, mint bármelyik másik!" De lehet, hogy egy kicsivel szebb.

A cikk teljes változata a májusi ELLE magazinban olvasható.