horoszkóp

A finn nyugdíjasok meghódítják a világot

2005.09.29. 11:31
Csábítja a hatvan körüli finneket az a lehetőség, hogy külföldre költözzenek vagy az évnek legalább egy részét külföldön töltsék.

Bár sokkal kevesebben költöznek nyugdíjas korukban külföldre, mint ahányan álmodoznak erről, a következő tíz-tizenöt évben mintegy százezer idősödő finn fog kivándorolni, vagy legalább az év egy részében külföldön élni - derült ki a finn Reader's Digest megrendelésére, a Gallup által végzett felmérésből.

Nem bánnak semmit

A tanulmányozott korcsoportban minden második személy bánja, hogy nem tanult eleget. Minden negyedik sajnálja, hogy nem töltött több időt gyermekeivel, és ugyanennyien bánják, hogy nem fordítottak nagyobb figyelmet egészségükre. A megkérdezettek 16 százaléka amiatt bosszankodik, hogy nem sikerült elég pénzt spórolnia, 14 százalék a személyes kapcsolatainak csődje miatt bánkódik. Csupán 9 százalékra tehető azok száma, akik bűntudatot éreznek egy-egy súlyos ifjúkori baklövés miatt.

A legtöbben (52 százalék) egy közeli hozzátartozó halálától vagy súlyos megbetegedésétől tartanak leginkább, 49 százalék saját egészségi állapota miatt aggódik, és csak 16 százalékra tehető a saját haláluk miatt aggodalmaskodók aránya. Minden ötödik megkérdezett a pénzügyi gondoktól, szegénységtől fél, továbbá a kiégéstől és a stressztől. Minden harmadik személy a rákot tartja a legijesztőbb betegségnek, majd a neurológiai eredetű betegségeket (Parkinson-kór, Alzheimer-kór). 12 százalék leginkább egy szívrohamtól fél. A nők jobban tartanak a ráktól, mint a férfiak, akik viszont inkább a szívrohamtól félnek.

Kevesebb szex

Bár a felmérés szerint az idősödő párokra jellemző az egyhangúság és az unalom, a válaszadók 23 százaléka gondtalan kapcsolatban él. Több mint 30 százalékuk legalább heti egy alkalommal él nemi életet, 50 százalék szeretné, ha legalább hetente egyszer szeretkezhetne. Főként a férfiak szembesülnek hatalmas különbséggel vágyaik és a valóság között. A nők pedig gyakrabban szenvednek társuk alkoholfogyasztási szokásai miatt.

A jelek szerint a politikai pártok nem szolgálják eléggé az idősödő nemzedék érdekeit, hiszen a megkérdezettek 37 százaléka képtelen volt megjelölni bármelyiket, mint az érdekeiket legjobban képviselő pártot.

A felmérés során ezer kérdőívet szórtak ki véletlenszerűen, párban élő, 50-59 éves finn családoknál, 290 válasz érkezett be. A kutatás során a második világháború után született lakosság véleményét vizsgálták, a kategória legfiatalabbjai az ötvenes évek közepén születtek.