A finn férfiak is többet keresnek, mint a nők

2004.04.19. 09:55
Ha finn nőként nem akarsz átlagosan 18 százalékkal kevesebb bérért dolgozni, mint a férfiak, csak egy dolgot tehetsz - állítják a HR-tanácsadók: férfimunkát kell vállalnod.
A szolgáltatások területén dolgozó finn nők ugyanazért a munkáért átlagosan 3,7 százalékkal kapnak kevesebbet, mint férfi kollégájuk. A kétkezi munkások körében a különbség ugyanannyi. A legkisebb differencia, 2,8 százalék az ipari cégeknél dolgozó irodai alkalmazottaknál mutatható ki. A finn kormány által készíttetett tanulmány szerint a különbségeket részben indokolják a képzettségbeli és a munkatapasztalatbeli eltérések. Mindenesetre árulkodó, hogy egy adott cégen belül a nők átlagosan mindenütt alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak.

Az ok jórészt ismeretlen

A szolgáltatások területén a nők átlagos keresete 18 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké. Az adatok elemzői szerint a különbség fele azzal magyarázható, hogy a férfiak jobban fizetett pozíciókban dolgoznak, egyharmada pedig azzal, hogy a férfiak mindig jobb személyes kapcsolatot ápolnak a főnökökkel, a fennmaradó különbségre azonban nincs magyarázat.

Vállalj férfimunkát!

A tanulmányt készítő kutatók szerint a nemi különbségek csökkentése céljából arra kellene ösztönözni a nőket, hogy vállaljanak hagyományosan férfi szakmákat. Ugyanakkor szükség volna arra, hogy alkalmazáskor és előléptetéskor a férfiakat és nőket egyenlően kezeljék a HR-esek.

Diszkrimináció és reménytelenség

Szakértők szerint a nők lassúbb életpálya-előrehaladásának két fő oka van. Az első a diszkrimináció, amely nem teszi lehetővé, hogy ugyanolyan tempóban alakítsák karrierjüket, mint a férfiak. A másik pedig az az egyszerű tény, hogy a legtöbb nő nem is pályázza meg a jól fizető állásokat, mert reménytelennek látja a sikert.