horoszkóp

Ezreket dönt le lábáról az őszi nátha

2007.11.30. 16:02
Emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma, miközben a tisztifőorvosi hivatal nem tud rendkívüli eseményről. A felsőlégúti megbetegedések száma nem haladja meg a tavalyit. Mégis több ezer beteg érezheti úgy, hogy az influenzaszerű nyavalya egyre nagyobb ütemben terjed az iskolákban, munkahelyeken. Négy-ötezer ember fordult orvoshoz a keményen támadó kór miatt, az ágynak esett betegek száma ennél azonban jóval nagyobb lehet.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nem tud rendkívüli eseményről. Szolnoki István járványügyi főosztályvezető-helyettes a velvet.hu-nak elmondta: tapasztalható bizonyos folyamatos emelkedés az influenzaszerű megbetegedések számában, de ez nem haladja meg a tavalyi, vagy az ilyen évszakban szokásos, járványmentesnek számító szintet.

Eddig két A-tipusú influenzavírust izoláltak. Az effajta megbetegedés most korántsem jellemző: a felsőlégúti megbetegedések jelentős részét jelenleg más vírusok, például adenovírus, RS-vírus, illetve baktériumok, mint például a Mycoplasma és a Chlamydia okozzák.

A tisztifőorvosi hivatal illetékese elmondta, hogy a bejelentések alapján a 47. héten országosan mintegy 5-6000 megbetegedés volt. A tényleges esetszám ennél jóval nagyobb lehet, hiszen a hivatal csak azokról a megbetegedésekről értesül, amelyeket jelentenek, ennek pedig az az előfeltétele, hogy a beteg orvoshoz forduljon.

Szolnoki emlékeztetett rá, hogy járványról (mérsékelt fokozatúról) akkor lehet beszélni, ha az esetszám országosan a 20 000-et meghaladja, bár kizárólag a szám alapján nem lehet egyértelmű következtetést levonni a járvány kialakulásáról.

A human [emberi] influenza vírusok elvileg alkalmasak arra, hogy a madárinfuenza kórokozójával találkozva, kereszteződés utján egy új agresszíven is terjedő, halálos vírust hozzanak létre. A nemrég madarak között észlelt romániai madárinfluenza megbetegedések Magyarországra terjedésének megvan a kockázata, de Szolnoki szerint erre nagyobb esély lesz majd a tavaszi madárvonulások idején.

A madárinfluenza és az emberi influenza találkozásának jelenleg egyébként is kicsi az esélye. Az Európai Influenza-figyelő Rendszer térképe szerint a kontinens térképe kifejezetten csendes, az influenza-aktivitás a november 19-től november 25-ig terjedő időszakban az "alacsony" minősítést kapta.