horoszkóp

Akár tíz évet is kaphatnak a drogdíler focisták

2007.10.16. 13:59
A rendőrség összehangolt akciója nyomán elfogott négy férfi közül kettő NBI-es futballista. A jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés büntetési tétele akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya 2007. október 15-én akciót szervezett jelentős mennyiségű kábítószert forgalmazó, terjesztő személyek elfogása és eljárás alá vonása érdekében. Balmazújvárosban 2007. június 22-én éjszaka közúti ellenőrzés során egy 21 és 27 éves balmazújvárosi férfi autójában 1 kg speed port találtak a rendőrök. A kábítószer a gépkocsi utasterében volt elhelyezve. A két férfit a bíróság azóta már előzetes letartóztatásba helyezte. A nyomozás során további kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható személyek kerültek a rendőrség látókörébe, akik elfogására a hétfőn délután összehangolt akció keretében került sor. Az összehangolt akció Siófokon, Budapesten, Nyíregyházán és Debrecenben zajlott, ahol négy férfit fogtak el és állítottak elő a rendőrök.

Lapunk információi szerint a két őrizetbe vett futballista a siófoki Lipcsei Roland és a nyíregyházi Máthé Gábor. Az őrizetben eltölthető legfeljebb 72 óra után az ügyészség hivatott dönteni arról, hogy kezdeményezi-e előzetes letartóztatásba helyezésüket, avagy szabadlábon védekezhetnek. A jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaélés büntetési tétele a Btk. szerint 5-10 évig, de akár életfogytig is terjedő szabadságvesztés lehet, annak függvényében, hogy a szóban forgó jelentős mennyiségű kábítószer hány halálos adagot jelent. A Magyar Labdarúgóliga Fegyelmi Szabályzata szerint az a sportoló, aki ellen bűncselekmény miatt indul eljárás, fegyelmi vétséget követ el, amiért büntetés kiszabását rendelik el.

Maradonától a "Szipus" Geráig

A legismertebb, drogproblémákkal küzdő focista valószínűleg Diego Maradona, aki a '90-es évek óta kokainfüggő. Maradona 1997-ben vonult vissza a versenysporttól, majd kubai és svájci klinikákon többször próbálkozott elvonókúrával, emellett kétszer volt infarktusa, valamint kóros elhízással és alkoholizmussal is küzdött. Az espnsoccermet.com szerint miatt idén tavasszal egy Buenos Aires-i klinikán kezelték, ahonnan két hónap után májusban engedték ki. "Élek és továbbra is élni szeretnék. Nem iszom többet, és két és fél éve nem drogoztam" - nyilatkozta a focista az orvosok által pozitívnak ítélt kúra után.

Visszatért viszont a futballba Adrian Mutu, akit 2004-ben a Chelseatől küldtek el, mert kokaint mutattak ki a vérében. A román futballista ezután rehabilitációra vonult, majd 2006-ban folytatta pályáját: a Fiorentinánál és a román válogatottban is sikeres.

Sohasem titkolta drogos múltját Gera Zoltán, aki 300 millió forintos évi fizetésével a legjobban fizetett magyar sportolónak számít. Az angol másodosztályú West Bronwich Albion focistája szülei válását követően kezdett inni, majd a könnyű drogokat is kipróbálta, amíg 16 éves korában barátai elvitték a Hit Gyülekezetébe, ahol saját bevallása szerint megtalálta a hitet Istenben és saját magában.

"Azt akarom, hogy azok a fiatalok, akik kipróbálják a könnyű kábítószereket, rádöbbenjenek: ugyanúgy győzelmet arathatnak a drogok felett, mint én tettem. Megannyi szép dolog van az életben, amit helyette csinálhatnak. Tudom, a sorsom például szolgálhat a tinédzserek előtt, s ezért rendkívül nagy a felelősségem" - nyilatkozta a focista 2005-ben a skysports.com-nak. Gerát a meccseken sokáig "Szipus Gerának" hívták az ellenfél drukkerei, ez azonban őt nem zavarta: "Igazából soha nem figyeltem rájuk" - mondta a focista.