horoszkóp

Újra mehetnek focimeccsekre az iráni nők

2006.04.25. 16:55
Az iráni miniszterelnök, Mahmud Ahmadinedzsad bejelentette, hogy az iráni nők ismét látogathatnak nagy stadionokban rendezett focimérkőzéseket, ami az 1979-es iszlám forradalom óta tilos.

Ahogy az iráni állami televízió beszámolt róla, a miniszterelnök arra utasította az ország sportszervezetének elnökét, hogy gondoskodjon nők számára elkülönített területekről a stadionokban. "A legjobb helyeket kell a nőknek és a családoknak biztosítani azokban a stadionokban, ahol nemzeti és fontos mérkőzéseket rendeznek" - idézték Ahmadinedzsad elnököt.

Az elnök intézkedésének oka alighanem a keményvonalasok lecsillapítására irányul. "A nők és a családok jelenléte nyilvános helyeken elősegíti az erkölcsösséget" - mondta.

Álszakáll

Korábban előfordult, hogy a nők dulakodásba kezdtek a rendőrséggel, amikor nem engedték őket belépni a stadionokba. Ugyanakkor szerényebb kosár-és kézilabda mérkőzésekre olykor beengedték őket. Gyakran férfinak öltözve, álruhában próbáltak bejutni vagy a külföldi csapat szurkolóihoz csapódtak, írja a Guardian.

Elszállították a szurkolókat

Márciusban például egy tucat női focirajongót támadtak meg a biztonsági erők, amikor azok a teheráni Azadi stadion egyik meccsére vásároltak jegyet. A nők ekkor tiltakozó transzparenseket kaptak elő és demonstrálásba kezdtek, miután egy buszba kényszerítették és letartóztatták őket. Néhány nappal később pedig közel 250 női nézőt kísértek be a rendőrségre a Teheránban megrendezett férfi tornász világkupáról.

Nem kell a kemény kéz

Manapság, amikor Iránnak nukleáris fegyverkezése miatt nagy nemzetközi nyomással kell szembenéznie, az elnök új rendelkezése alighanem egy kísérlet arra, hogy az országot leginkább megosztó kérdések egyikét megoldja. Vasárnap úgy tűnt, hogy Mahmud Ahmadinedzsad elnök visszakozik a nők ruhaviseletének szigorításától, ahogy mondta: kormánya nem alkalmazná a "kemény kéz taktikáját".

Miután Ahmadinedzsád tavaly a konzervatív imámok és a Basij vallási milíciák támogatásával nyerte meg az elnökválasztást, nyomás alatt tartják őt a keményvonalasok, követelve, hogy szorosabban ellenőrizze az erkölcstelen viselkedést.