Egyelőre nincs nyilvánosságra hozott magyarázat arra, miként csempészhettek be nagy mennyiségű altatót és egy mobiltelefont abba a cellába, ahol elkábítottak, majd megfojtottak egy elítéltet. Az egyik gyanúsított exzsaru és maga is elítélt.

A 100 millió forintos csalási bűnügyben hat és fél évre elítélt Cs. Ferenc erőszakos halála miatt indult eljárás a vádemelési szakba került, az ügy iratait a rendőrség átküldte a Fejér Megyei Főügyészségre.

Cs. Ferencet Vas megyében, a sándorházai büntetés-végrehajtási intézet zárkájában ölték meg 2005. augusztus 13-ról 14-re virradó éjjel. Italába altatót kevertek, bántalmazták, majd megfojtották.

A Blikk szerint Cs. Ferenc ismert alvilági figura volt. Hivatalos források a Velvet érdeklődésére - adatvédelmi előírások miatt -elzárkóztak attól, hogy adatokat közöljenek az előéletéről.

A bűnügy eddigi állása szerint az altatót egy elítélt volt rendőr keverte Cs. Ferenc italába. A rendőrség nem adott felvilágosítást arról, hogy az exzsaru hol, mikor, milyen beosztásban és rendfokozatban szolgált.

Somos Zoltán ügyvéd - aki Tánczos Gábor védőjeként vált országosan ismertté, jelenleg Cs. Ferenc egyik hozzátartozójának jogi képviselője a gyilkossági ügyben, korábban pedig a megölt férfi védője volt - a Velvetnek elmondta: védencét 2005-ben két ügyben is elítélték: az egyikben, amelyben Kaiser Ede és Hajdú László is a vádlottak padjára ült, Cs. Ferenc orgazdaként egy év, míg egy másik, 100 millió forintos csalási ügyben hat és fél év börtön büntetést kapott.

Cs. Ferenc 2005. augusztusi halálával és a gyilkosság indítékaival összefüggésben ellentmondó hírek láttak napvilágot. Eddig nincs nyilvánosságra hozott magyarázat arra, miként jutott be az altató hatású gyógyszer a későbbi gyilkosság színhelyére, a zárkába.

A rendőrség kitart amellett, hogy Cs. Ferenc összeférhetetlen személy volt, többször megalázta, csicskáztatta elítélt-társait - derült ki a Velvetnek nyilatkozó Fejér megyei sajtóreferens szavaiból. R. Szabó Ágnes elmondta: volt olyan elítélt, aki az áthelyezését kérte a cellából Cs. Ferenc csicskázásai miatt.

Hogy került a cellába a mobil?

Az ügyvéd szerint viszont az tekinthető a "legvalószínűbb verziónak" és "erőteljesen" azon az állásponton van, hogy a gyilkosság hátterében elszámolási vita állhat.

"Igen nagy mennyiségű gyógyszer jutott be a cellába a gyilkosság előtt" - mondta Somos Zoltán a Velvetnek. Az ügyvéd szerint nem tisztázott, miként fordulhatott elő, hogy ennyi gyógyszert csempésszenek be egy börtöncellába. Az is kérdéses, miként került a zárkába egy mobiltelefon.

"A gyilkosság előtt nem sokkal védencem használta a mobiltelefont" - mondta az ügyvéd.

Somos Zoltán, aki áttanulmányozta a bűnügy 4000 oldalas iratanyagát, úgy tudja, hogy a büntetésvégrehajtás vizsgálatot indított és azt állapította meg, hogy a sándorházai börtön nem mulasztott, és nem szegett meg semmilyen ellenőrzési szabályt.

Tarisznyába varrták a gyógyszert

"Az elítéltek által használt tarisznyában jutották be az altató hatású gyógyszert a cellába" - mondta az ügyvéd, aki nem tud olyan körülményről, amely arra utalna, hogy a gyilkosságban állítólag részt vevő volt rendőr és a gyógyszer, illetve a mobiltelefon becsempészése között bármilyen összefüggés állna fenn.

A Cs. Ferenc 2005. augusztusi halálát követő boncolás eredményei alapján rendelték el a nyomozást, amelyet a rendőrség november végén fejezett be - mondta a Velvetnek R. Szabó Ágnes sajtóreferens.

Az ügynek négy gyanúsítottja van, a volt rendőrt bűnsegédként szeretnék bíróság elé állítani. Rajta kívül még egy férfi nem vett részt közvetlenül a gyilkosságban - a Blikk szerint az őrökre vigyázott, más forrás szerint szavakkal buzdította a többieket, akik közül az egyik lepedővel, a másik párnával fojtogatta Cs. Ferencet.