Franciaországban is támogatják a melegházasságot

MTI
2004.04.02. 13:04
Franciaországban több frissen megválasztott baloldali polgármester bejelentette, hogy a San Fransiscó-i példát követve készek polgári esküvőt celebrálni egynemű párok számára.
Franciaországban már 2000 óta lehetőség van az azonos nemű párkapcsolatok bejegyeztetésére, de a homoszexuális párok nem élvezik mindazokat az előnyöket, amelyek a hagyományos házaspárokat megilletik.

Toleráns kerületek

Melegházasságokat kötne a "diszkrimináció elleni harc jegyében" például Párizs belvárosi II. kerületének zöldpárti polgármestere, Jacques Boutault, akinek sajtóértekezletén ügyvédek és újságírók egy csoportja is felajánlotta segítségét az ügy előrelendítésére.

Bordeaux egyik elővárosának, Begles-nek a polgármesternője, Noel Mamere - volt televíziós újságíró és zöldpárti elnökjelölt - közölte, hogy nála az első homoszexuális házasságok máris megköttethetnek, amint jelentkeznek az első érdeklődő párok.

Csatlakozott a kezdeményezéshez több más párizsi polgármester is, köztük az elővárosi Saint-Denis kommunista első embere, Patrick Braouezec.

Rugalmas francia törvények

Március 16-án a Le Monde című tekintélyes napilapban neves közéleti személyiségek százai tettek közzé felhívást, amelyben a homoszexuálisokkal szembeni diszkrimináció maradékának felszámolását, így a házassághoz és az örökbefogadáshoz való jognak a megadását követelték. Mint a jogászok rámutattak, a francia törvények sehol nem írják elő, hogy csak férfi és nő köthet házasságot.