horoszkóp

Ruhában fürdenének a muzulmán nők

MTI
2004.08.03. 14:30
Heves viták kísérik Olaszországban a muzulmán nők fürdőzését, akik szokásaikhoz ragaszkodva, nem kívánják felfedni testüket, még a strandon sem. Fürödni viszont szeretnének - értelemszerűen ruhában.
Piacenza észak-olaszországi városban heves vita lángolt fel miután az uszoda igazgatósága engedélyezte, hogy muzulmán nők ruhástól, elfátyolozva ússzanak. A La Repubblica című római lap keddi számában megjelent tudósítás szerint az igazgatóság egy 12 éves mohamedán lányt engedett felöltözve a medencébe, de a döntés heves ellenállást váltott ki.

Nem higiénikus

A fürdőzők közül többen is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy nem higiénikus ruhástól fürödni és felszólították a városi tanácsot: tiltsa meg nőknek, hogy felötözve strandoljanak. "Szégyen, elvégre nem Afganisztánban vagyunk" - jelentette ki felháborodással több olasz nő.

Beavatkozott a csador-vitába a helyi egészségügyi hatóság is. Rámutatott, hogy a ruhás fürdőzők nem vétenek a higiénia követelményei ellen. "Akik nem viselik el a napsütést, pólóban is fürödhetnek uszodánkban. Ezért nem látom be, hogy miért ne fürödhetnének itt muzulmán nők is. Ötven évvel ezelőtt még Olaszországban is ruhástól strandoltak az emberek" - jelentette ki Ernesto Rinaldi, a strandfürdő igazgatója.

Nem biztonságos

Olaszországban mostanában heves vita folyik az elfátyolozott muzulmán nők körül. Az Azzano Decimo nevű kisvárosban (Pordenone tartomány) például a mohamedán nők nyilvános helyen nem viselhetnek a testüket fejtől lábig fedő csadort. Ezt a rendeletet Enzo Bortolotti, az Északi Liga színeiben megválasztott polgármester hozta a közép-jobb pártok támogatásával, mert szerinte a csador nem biztonságos. A tilalom heves tiltakozásokat váltott ki.