Egyen rengeteg rostot és nem lesz mellrákos. Addig biztosan nem, amíg nem kezd klimaxolni. Ha már ott tart senki, semmit nem tud garantálni.

Reggelire egy tál müzli, ebédre korpás buci, estére pedig zöldség vagy gyümölcs. Ezzel a menüvel megfelezhető a mellrák kialakulásának kockázata -állítja a independent.co.uk, egy frissen megjelent tanulmányra hivatkozva. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy azok a fiatal nők, akik rostokban gazdag diétát tartanak, védettebbek a rákbetegséggel szemben. Ha a hölgy már a menopauza időszakába lépett, sajnos nem nyújt számára védelmet ez a fajta diéta.

A Leeds Egyetem professzora, Janet Cade vezette kutatás meglepő eredményt hozott. Amennyiben a páciens napi rostfogyasztása eléri a 30 grammot, akkor 50 százalékkal csökken nála a rák kialakulásának kockázata. Amennyiben megelégszik a napi 20 grammmal - amely a felnőtt szervezet számára ajánlott napi beviteli mennyiség -, mindez hatástalan marad a rákkal szemben. "Attól még nem válsz hörcsöggé, hogy ilyeneket eszel - ennyit igazán megtehetsz magadért" - bizonygatta a kutatónő, aki az új eredményeket 35.000 fő vizsgálatával kapta.

Nem szabad megöregedni

Az időskori mellrák kialakulásának megelőzésére azonban még mindig nem találtak megoldást. Az eddigi tanulmányok mindegyik pusztán a fiatalkori megelőzéssel foglalkozott, a klimax után egészséges lét még feltáratlan terület. A szervezet a menopauza után máshogy működik, és a fiatalkori megelőzési stratégiák egyikére sem fogékony.

"A kutatást a World Cancer Research intézet finanszírozta a Kellogg's-sal egyetemben, de a reggeliket forgalmazó cégnek nem volt befolyása a tanulmánytervekre" - mondta a Cade professzor. "Sőt, a szükséges pénz csak egy kicsiny hányadát állta a magvas reggelik gyártója. Az eredmények számunkra is meglepő lett.

Gabonákkal a rák ellen

A leghatékonyabb védelmet a szervezet számára a gabonarostok biztosítják, amit a búza- és zabkenyerekben, tésztákban és a reggeli gabonapelyhekben találunk meg. A magas rosttartalmú ételek nemcsak vitaminban gazdagok, de cinkben és más antioxidánsokban is, amelyek az egészséges hormonszint működéséhez elengedhetetlenek. Az rostokról bebizonyították, hogy igen komoly szerepet játszanak az ösztrogén szabályozásában.

Cancer Research szóvivője azt is hozzátette, a tanulmány azért jelentős, mert megmutatták, hogy egy ilyen egyszerű diéta mennyivel csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az emésztőrendszerben előforduló ráktípusok mellett a mellrák kialakulásának lehetőségét is csökkenti. A halfogyasztás pedig a bélrák megelőzésére van jótékony hatással. A vitaminok és ásványi anyagok, mint például a szelén vagy a kalcium, szintén csökkentik a kockázatot. Tehát minél változatosabban kell étkezni, csak megöregedni nem szabad.