horoszkóp

Geréb Ágnes tovább születhet otthon

2007.10.26. 00:20
Kórházban is meghalhatott volna az az újszülött, aki miatt eltiltották hivatásának gyakorlásától - állítja Geréb Ágnes, a magyarországi otthonszülések papnője. Az ítélettől függetlenül bármikor ott lehet bármelyik szülésnél, mint egy arra járó barát.

Nem vágott köldökzsinórt, nem várta meg a lepényleválást, nem szívott nyákot. Ettől még a kórházban is meghalhatott volna az a baba - állítja Geréb Ágnes, akit egy csecsemő halála miatt tiltott el foglalkozásának gyakorlásától jogerősen a bíróság. A hazai otthonszülés anyját azért ítélték el, mert 2000. márciusában egy baba nem ébredt fel, miután megszületett, és anyja mellé tették pihenni. Az újraélesztés sikerült, ám a gyermek egy évvel késóbb meghalt.

A 2000. márciusában történt esetnél az újszülött egészségesen jött világra, egy órával később azonban észrevették, hogy nem lélegzik. Az újraélesztés után kórházba szállított újszülött olyan súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, hogy egy évvel később meghalt. A doktornőt az eset miatt foglalkozás körében elkövetett mulasztás vádjával ítélték el, és bár vád alól az első fokon eljáró bíróság felmentette, a másodfokon eljáró bíróság bűnösnek mondta ki. Ezért volt szükség a Fővárosi Ítélőtábla harmadfokú eljárására, amely helyben hagyta a másodfokú ítéletet, azaz az eltiltást.

A jelenlegi ítélet nincs összefüggésben az idén szeptemberben történt tragikus kimenetelű otthonszüléssel, a bíróság a szülész-nőgyógyász 2000. márciusában szintén halállal végződő esete ügyében hozott ítéletet. Ennek értelmében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a vádlottat. A részletekről bővebben itt.

A szakmától való eltiltás még mindig nem jelenti azt, hogy Geréb a jövőben ne folytathatná eddigi tevékenységét, mivel az adott foglalkozás jogellenes folytatását közvetlenül nem sújtja büntetéssel a törvény. Büntetni csak akkor tudják, ha az eltiltás ellenére tovább praktizáló orvos ismét lebukna: ilyenkor kuruzslás vádjával - minősített esetben - akár három évig terjedő börtönbüntetés is várhat rá. Részletek itt.

A szülész-nőgyógyász a Velvetnek eljuttatott közleményében reagált az ítéletre. Ebben a szülés körülményeinek kifogásolt elemeire ad magyarázatot, és leszögezi: tud olyan újszülöttről, akit nagyon hasonló esetben a kórházban ért ugyanilyen károsodás, és az a baba is meghalt. Geréb Ágnes teljes közleménye itt olvasható.