Nemet váltanak a jelzőtáblák Bécsben

2006.12.15. 15:31
A nemek esélyegyenlőségére felhívó kampány keretében nemet váltanak a bécsi tömegközlekedési eszközökön és a városházán a jelzőtáblák és a piktogramok. A menekülési útvonalat például lobogó hajú, szoknyás nőalak jelöli majd.

A "Bécs másként látja" elnevezésű gender mainstreaming kampány keretében lecserélik a nemi sztereotípiákon alapuló jelzőtáblák és piktogramok felét a Bécsi Városháza épületében valamint a tömegközlekedési eszközökön.

Copfos nőalakok az útépítéseken

Így például a karján csecsemőt tartó férfi figyelmezteti majd az utasokat a metróban az illemszabályokra, a menekülési útvonalat pedig lobogó hajú, szoknyás, magas sarkú csizmás nőalak jelöli.

Még ennél is messzebb megy a kampány plakátja, amelyen copfos nőalak hívja fel a figyelmet az útépítésekre. Az utcai jelzőtáblákat csak azért nem cserélték le, mert a közlekedési rendszabályok ezt nem teszik lehetővé.

A "Bécs másként látja" nevet viselő akció célja, hogy felhívja a városházi dolgozók és a városlakók figyelmét a nemek közötti egyenlőség helyreállításának fontosságára.

Sonja Wehsely nőpolitikai városi tanácsnok meg van győződve arról, hogy a sztereotípiákból kiinduló, meghökkentő vizuális kampány eléri a kívánt eredményt. "A jelnyelv is rengeteget elárul a hatalmi viszonyokról, a nemi szerepekről. Ez egy olyan terület, amelyet könnyű megváltoztatni" - vélekedik.

Tiltólistán a babasarok és az építőkocka

A Bécsi Városházán egyébként 2005 óta működik a gender mainstreaming gyakorlati alkalmazásáért felelős csoport. Tevékenységének eredményeképpen például folyamatosan optimalizálják a parkok közvilágítását, ami nagyban hozzájárul a nők biztonságérzetének javulásához a köztereken.

Az egyik bécsi óvodában a gender mainstreaming kritériumait szem előtt tartva alakították át a foglalkozásokat: megszüntették például a lányoknak való babasarkot és a fiúk építőkuckóját, és kivették a tananyagból a hagyományos nemi szerepeket sulykoló mondókákat és dalocskákat is.

Szintén a gender mainstreaming jegyében alakítottak át nemrégiben egy játszóteret, a városi büdzsé összeállításakor pedig úgy osztják el a forrásokat, hogy azok egyenlő arányban szolgálják nők és férfiak érdekeit.