horoszkóp

Mihez kezdhet az eltiltott Geréb Ágnes?

2007.10.26. 21:07
A szülész-nőgyógyászt ugyan eltiltották szakmája gyakorlásától, szabálysértési eljárást azonban nem folytatnak ellene. Az majd akkor jön, ha lebukna, hogy az eltiltás ellenére továbbra is praktizál.

Geréb Ágnest, az otthonszülést pártoló orvost a szülész-nőgyógyász foglalkozástól a foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában, írja az MTI. Geréb Ágnes ellen az volt a vád, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000 márciusában lezajlott otthonszülésnél, ahol szakorvosi segítséget nyújtott. A vád alól az első fokon eljáró bíróság felmentette, a másodfokon eljáró viszont bűnösnek mondta ki. A jog szerint ha a két bíróság ellentétes ítéletet hoz, lehetőség van a harmadfokú tárgyalásra, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla folytatott le pénteken.

A bíróság jogerős végzésében helybenhagyta a másodfokon született ítéletet, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a vádlottat. A szülés.hu honlapon közzétett információk szerint a doktornőnek ez volt az első tragédiával végződő szülésvezetése. 2000 tavaszán történt, amikor az újszülött 2900 grammal, egészségesen jött világra. Egy óra múlva levált a lepény és akkor akarták elvágni a köldökzsinórt. A takarót felemelve vették észre, hogy a kislány már nem él. Szívverése az újraélesztés után visszatért. Az újszülöttet kórházba szállították, de az oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.

Foglalkozástól azt lehet eltiltani, aki az adott bűncselekményt szakképzettséget igénylő foglalkozás szabályainak a megszegésével követi el vagy foglalkozásnak felhasználásával szándékosan követi el. Az eltiltás végleges hatályú vagy határozott tartamú - egytől tíz évig terjedő - lehet. Gyakorta a főbüntetés mellett szabják ki, de - mint Geréb Ágnes esetében -, önállóan, a főbüntetés helyett is elrendelheti a bíróság.

A foglalkozástól eltiltás megsértését, tehát az adott foglalkozás jogellenes folytatását közvetlenül nem sújtja büntetéssel a törvény. Amíg például az ittas vezetés miatt eltiltott járművezető szabálysértési eljárással néz szembe, ha mégis volán elé ül, addig a foglalkozástól eltiltottakat nem fenyegeti ilyen hátrány.

Egy foglalkozásától eltiltott ügyvéd könnyen lebukhat, hiszen a például a bíróság előtt igazolnia kell magát, csak úgy vehet részt a peres eljárásban. Más a helyzet olyan foglalkozások esetében, amelyeket - jellegüknél fogva - intim körülmények között folytatnak. Ilyen hivatás lehet az orvosi, akár a szülész-nőgyógyászé is, amely az orvos és beteg bizalmi kapcsolatára alapul. Az eltiltás ellenére is praktizáló orvos azonban mégis sokat kockáztat - a lebukás után minősített esetben akár három évi terjedő börtönbüntetéssel kell szembe néznie kuruzslás miatt. Ám ezt a bűncselekményt legfőképpen nem az eltiltott orvosok megrendszabályozására „találtak fel".