Magával ragadó a Gördülő Tánccsoport tagjainak mosolya: a négy keréken piruettező előadók a legszkeptikusabb közönséget is elvarázsolják.

A Velvet azért ment el megnézni a Gördülő Tánccsoport előadását az Utazás kiállításra a BNV "F" pavilonjában, mert valaki nagyon látványos showműsort ajánlott, és őszintén megvallva eleinte el sem tudtuk képzelni, mit lehet néhány kerekes székes táncában annyira látványos, mint ahogy az informátorunk beszámolója sejtette. Közben derült ki, hogy ők a katarzist nem tűzijátékkal és copperfieldi showelemekkel csikarják ki az emberből, hanem ennél sokkal egyszerűbb, és még többel mélyebb dolgokkal: a mindent átható, őszinte mosolyukkal.

Könnyekkel küszködő nézők

Klikk a képre!

Szakadatlanul lúdbőrözik és könnyes szemmel mosolyog maga elé még az emberi teljesítményre nem is annyira fogékony néző is, valahányszor a Gördülő tánccsoport műsorát láthatja. Előítéletesek vagyunk: a motor-, horgász- és sportkiállítás látogatóitól nem reméltünk sokat, de a bonyolult koreográfiában áramló kerekes székek, ütemesen mozgó karok és felsőtestek, színes jelmezek, és a fellépők kitartó mosolya itt is megtette hatását.

Almási Nikolett, az egyik táncos nem csodálkozik: a fellépések után szinte menetrendszerű az eufória, a közönség mindig fogékony és hálás. Negatív élményszámba legfeljebb az megy, ha nincs eléggé meghirdetve az esemény, és kevés az érdeklődő. "Örülni és sírni is szoktak" - mondja Nikolett, aki 1998-ban, autóbaleset miatt került kerekesszékbe, és párjával együtt neveli Szabolcs kisfiukat, aki májusban lesz kétéves.

Nikolett szerint a szűk helyen való navigálás a kocsival a legnehezebb eleme a táncoknak; minél többen vannak a színpadon, annál nagyobb kihívás. Nikolett számára a tánc szórakozást, sikerélményt jelent, és mint kismamának a kimozdulás lehetősége is fontos.

Gabriella, a csoport sztárja

Hétfőn lett 22 éves Mészáros Gabriella, a csoport egyik közlékeny és csinos tagja, aki művelődésszervezőnek tanul Jászberényben, és emellett az abonyi művházban dolgozik. A csoporttal is Jászberényben találkozott: ült a közönségben és tapsolt, míg be nem hívták táncolni. A hívás nem egy alkalomra szólt: csütörtökön próbált, és pénteken már fel is lépett.

Neki a Gördülő csoport elsősorban közösséget jelent: "Szeretjük egymást, segítjük egymást, rengeteget nevetünk, az idősebbek tanácsot adnak a fiataloknak, olyanok vagyunk, mint egy kis család" - sorolja. Kiderült, hogy a csoportban szerelmek is szövődtek már. Mint mondja, alig várták már ezt a fellépést, az elsőt az idén. "Járó" közönség előtt egy kis plusz izgalmat éreznek a szokásos lámpaláz mellé.

Klikk a képre!

Gabriella elmondja, hogy a táncosok többsége baleset miatt került tolószékbe. Tapasztalatai szerint típustól függően 2-4 évig tart, míg az ember feldolgozza ezt, és a tánc sokat segít ebben. Neki gerincvelő-sorvadása lett 12 éves korában, a lábait mozgató idegek elhaltak. "Szerencsés vagyok, - mondja a csinos, sudár lány - ha egy kicsit feljebb is sorvad, a kézmozgató idegeim se működnének.

A tánccsoport tagjainak egyébként kis többletköltséget jelent, hogy a gyakorlás és az előadások miatt a székeik hamarabb tönkremennek. "Mi speciális aktívszékekkel járunk. Az enyém egy Küschall márkájú szék, a legjobb a piacon, nyolcszázezer forintba kerül. Legfeljebb évente cserélni kéne, de erre a legtöbbünknek nincsenek meg az anyagi feltételei" - meséli Gabriella.

Almási Nikolett a Gördülő őszi, Blaha Lujza téri fellépésén is részt vett. Akkor babakocsisok és kerekesszékesek tüntettek a város akadálymentesítéséért. Nikolett kérdésünkre elmondta, azóta semmi előrehaladást nem tapasztalt a kérdésben, sőt, a közintézmények akadálymentesítésére kiszabott határidő kitolása mélységesen felháborítja.

Ők így is boldogok

Nem szeretném túlmisztifikálni," - mondja Kátai Virág, a csapat egyik oszlopos tagja - "de szerintem azért ilyen jók a visszajelzések, mert a normális emberek a műsorunkat látva elgondolkozhatnak azon, hogy ők még a mieinknél sokkal kisebb problémáktól is boldogtalanok tudnak lenni, mi meg így is vidámak vagyunk." Virágnak egyébként az édesanyja is a társulat oszlopos tagja, ő tervezi a fellépőruhákat, és nagyrészt meg is varrja őket. Édesanyjának ötlete volt a tépőzár is, ezzel a módszerrel ugyanis sokkal gyorsabban át tudunk öltözni két szám között. Virág most az egyik mobilcég telefonszolgálatánál dolgozik, de végzettsége szerint magyar-olasz szakos tanár. Elmondta: "A társulat tagjának lenni rengeteg örömmel, de elég sok lemondással is jár, úgy kell igazítani a munkaidőnket, hogy mindig odaérjünk a próbákra. Éppen ezért csak olyan tagjaink vannak, akik eléggé komolyan tudják venni az ehhez szükséges elkötelezettséget" - meséli Virág.

A Gördülő Tánccsoport műsora után az utazáskiállítás színpadát egy csapat feszülős bicajpólóban spinningelő (egyhelyben szobabicikliző) vette át, akik egy TNT-számra hajtották a pedált a harmincfokos sátorban. "Szegénykék, hogy sajnálom őket, dög meleg van" - nevetett fel az egyik kedves kerekes székes táncos az izzadó bicajosok láttán, majd kedélyesen továbbgördült.

Gördülő Tánccsoport

Az 1999 óta működő tizenkét tagú Gördülő Tánccsoport hazánkban és Európában is egyedülálló, mert kizárólag kerekes székes tagokkal adja elő speciális koreográfiáját. Azért speciális, mert általában csak olyan táncegyüttesek léteznek, amelyeknek a fele vagy egy része nem kerekes székes. A Gördülő még ezen felül is speciális, hiszen az egyik tagnak még a kutyája is szerepel az előadásban.

A tánccsoport lelke, kitalálója és művészeti vezetője, Sárai Rita kerekes székbe való kerülése előtt óvónőként tanított táncot kisgyerekeknek, de emellett aerobikoktatóként is tevékenykedett. Elmondta nekünk, hogy külföldön is fel szoktak lépni, Zágrábban például rendszeresen. A fellépésekből nem tudják fenntartani magukat, ezért anyagi támogatójuk a MEOSZ, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, és a próbatermet is részben ők biztosítják nekik.

Sárai Rita 2005-ben elnyerte az Index és a Pannon GSM által is támogatott Példakép Alapítvány egymillió forintos fődíját, mivel "példájával másokat is inspirál a nehézségeken való felülemelkedésre."