horoszkóp

Szerelem a kampány idején

2005.06.13. 16:10
Az amerikai politikai élet intimitását parlamenti románccal vegyítő női regényt írt Kristin Gore, aki apja, Al Gore egykori amerikai alelnök árnyékából egy szélesre kitaposott úton szeretett volna kilépni. A budapesti sajtótéjékoztatón arról is szó volt, hogy a Kampányszerelem című regényből film készül.

"A hangulat a buliban akkor hágott a tetőfokára, amikor Willie Nelson és Nofertiti királynő feleseket kezdtek töltögetni. Bedobtam egyet, mire a gyomrom helyén rögtön óriási szeszmáglya keletkezett, amely felcsapott a mellkasomig, lángjai pedig a torkomat nyaldosták belülről. Willie odahajolt és megsúgta, hogy Micimackó belémzúgott" - így kezdődik Kristin Gore Kampányszerelem című könyve, amelyet olvasva vegyes érzéseink támadtak.

Szingliregény-komponensek

#alt#
Kristin Gore és Rácz Zsuzsa
Ismét egy hamisítatlan női, sőt szingliregény került a kezünkbe, amely azért sem szeretne kitörni ebből a kategóriából, mert ezt az élethelyzet sokan vicces történetek alapjának tekintik, amennyiben kellőképp cinikus nő éli meg. A regénnyel kapcsolatos előítéletünket egyébként nemcsak a felütés, hanem a rövid, angol nyelvű tartalomismertetés is táplálta, amelyből készültünk az írónő bemutatkozására.

Ebből kiderült, a regény főhőse Samantha Joyce szertelen, 26 éves lány, aki a washingtoni Capitol Hillben dolgozik, mint az ohioi szenátor egészségpolitikai elemzője. Nap mint nap azzal a tudattal ébred fel, hogy meg kell váltania a világot, miközben bennfentesként átlátja a belpolitikai folyamatokat, amellyel kapcsolatban jócskán vannak ellenvetései. Első olvasásra a főhőst a Szex és New York forgatókönyvírói is összerakhatták volna, történeteinek bonyolításához pedig az Elnök Embereiben dolgozó kreatívoknak is éppen elég rutinjuk lenne.

Ez után egy árnyalatnyi Bridget Jones utánérzést is találunk, a főhős mindennapjait ugyanis javarészt az határozza meg, hogy a "veszettül jóképű" Aaront szeretné behálózni, aki a rivális párt szakértőjeként dolgozik, és egyszerre két kolleginát is szédít.

Al Gore árnyéka

"Nem bánom az összehasonlításokat" - monda Kristin Gore a könyvének Magyarországi bemutatója alkalmából a Gellért Szállóban tartott sajtótájékoztatón, amelyet beszélgetőpertnere Rácz Zsuzsa is ugyanezzel a felvetéssel kezdett. Minden bizonnyal az Állítsátok meg Terézanyut íróját is gyakran szembesítették a Helen fieldingi hagyományokkal. Rácz Zsuzsa édesapja azonban nem amerikai exalelnök, Kristin Gore esete ezért izgalmasabbnak tűnik.

"Gyerekkorom óta tudtam, hogy író szeretnék lenni, már hét éves koromban eldöntöttem" - mondta Al Gore lánya, aki regényhőséhez hasonlóan jól ismeri az amerikai belpolitikai életet, mert részt vett demokrata édesapja kampányaiban. Al Gore munkásságát az internetezők többsége nagyra tartja, mert céljai közt szerepelt a világháló fejlesztése. Lánya ugyanakkor szeretett volna kilépni családja árnyékából, és ehhez a szélesre kitaposott utat választotta. "A saját életemet akartam megalapozni" - fogalmazta meg ezt a gondolatot másképp.

Sci-fi komédián edzett

Az elmúlt években Kristin Gore a Simpson család alkotóinak Futurama című sci-fi sorozatában íróként működött közre. A komédia főszereplője egy ezer évre lefagyasztott pizzafutár, aki felébredve alkalmazkodik a környezete változásaihoz, és egy intergalaktikus szállítócégnél vállalt munkát. Al Gore lánya egy korábbi interjúban azonban elmondta, noha élvezte ezt a munkát, nem érezte, hogy ebben teljesedne ki.

#alt#
Kristin Gore könyve a napokban jelenik meg
"Az önálló regényemre készültem, amelynek borítóján az én nevem szerepel egyedüli szerzőként" - mondta a sajtótájékoztatón az Egyesült Államokban tavaly szeptemberben megjelent könyve kapcsán. Felvetődik azonban, hogy miért nem a politikai tapasztalatait dokumentálja a romantikus fikció helyett.

"A fikció érdekel leginkább, szeretek elmerülni az elképzelt világban. Másfelől pedig a humor is fontos számomra, ez pedig a személyiségemből adódik" - mondta a 28 éves írónő, aki nem tervez 'non-fiction' leleplező írást. Azt állítja, ebben a könyvben is épp elég politikai intimitásról olvasni.

Komoly felvetések és érdeklődők

Kijelentése felkeltette az érdeklődésüknet, és továbblapoztunk a könyvben. Annyiban igazat kell adjunk Kristin Gore-nak, hogy az írásban valóban felfedezhető az irónia. Elsőre kifejezetten frappáns például a megbeszélés a nyolcvanas éveit taposó politikussal, aki a parlament őreivel tépett be, vagy a főhös önmarcangolása az elmúlt év során elpusztult nyolc sziámi harcoshal miatt. A könyv egyik fordítója egyenesen arról a tapasztalatáról számolt be lapunknak, hogy Kristin Gore ennél mélyebb összefüggésekre is rávilágít: megtudhatuk például Hillary Clinton titokzatos visszalépésének motivációit, tehát - az érzelmi szálak bonyolítását leszámítva - a Kampányszerelem akár kulcsregény is lehet.

"A filmkészítők érdeklődését felkeltette a regényem, a Columbia Pictures leforgatja majd a filmváltozatát. Így most a regény forgatókönyv-változatán dolgozom, és utána szeretném Sammy történetének folytatását is megírni" - mondta lelkesen a reménybeli filmsiker szerzője.