Csökken a gyermekhalandóság Magyarországon

2004.10.08. 16:10
Sierra Leone áll az első helyen a gyerekhalandósági listán, az első tízben Irak kivételével csak afrikai országokat találhatunk. A fejlett országokhoz képest azonban még hazánkban is magas ez a szám.
Magyarországon a gyermekek a rossz bánásmód, az elhanyagoltság miatt is veszélyeztetettebbek, valamint a csecsemőgyilkosságok száma is magasabb az uniós átlagnál - állapította meg Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója a gyermekhalandóság okairól, magyarországi és nemzetközi tendenciáiról szervezett pénteki online UNICEF-sajtótájékoztatón.

Minden tizenkettedik gyermek meghal

Az elmúlt 30 évben Magyarországon is jelentősen csökkent a gyermekhalandóság, de a fejlett országokhoz viszonyítva továbbra is magas a szüléskörüli halálozás - olvasható az UNICEF csütörtökön New-York-ban kiadott jelentésében. A "Progress for Children" című jelentés - amely az öt éven aluli gyermekek halálozásának okait elemzi - megállapítja, hogy a világon minden tizenkettedik gyermek meghal, mielőtt betöltené ötödik életévét. Ez azonban jelentős javulás az 1960-as évekhez képest, amikor még minden ötödik öt éven aluli gyermeket ez a sors fenyegetett.

Koraszülés és gyerekbalesetek a fő ok

A jelentés név szerint említi Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarországot, mint ahol a fejlett országokhoz viszonyítva továbbra is magas a gyermekhalálozás aránya. Az online sajtótájékoztatón Siklós Pál, a Szent István Kórház főorvosa úgy fogalmazott, hogy ennek fő oka a fejlett országokhoz képest viszonylag magas - 8,88 százalékos - koraszülési arány, de a jelentésből kiderül, hogy a gyermekbalesetek száma is magas Magyarországon.

Kormányzati cselekvési program

Siklós Pál kifejtette, hogy a kormányzat a koraszülések számát elsősorban a szociális körülmények javításával csökkentheti. Mint fogalmazott, ez nem egy kormány programja, hanem kormányokon átívelő országos feladat.

A gyermekbalesetek megelőzését a környezetvédelmi és egészségügyi miniszterek IV. konferenciáján prioritásként kezelték, és ezt a kormány is elfogadta. Az Egészségügyi Minisztérium 2005-ben készíti el ezzel kapcsolatos tervezetét, amelynek megvalósulása 2006-ban várható - írta az MTI kérdésére adott válaszában Bényi Mária, az Országos Közegészségügyi Központ főtanácsosa. A nemzetközi gyermekhalandósági listát Sierra Leone vezeti, és az első tíz között Irak kivételével csak afrikai országok vannak. A lista végén Svédország áll, ahol 1000 élveszületésre 3 öt év alatti halálozás jut. Magyarországon ez a mutató 9.