horoszkóp

Nem köthet ki Portugáliában az abortuszhajó

2004.09.10. 09:59
Holland parlamenti képviselők elítélték a portugál kormányt, amiért az nem engedi a "Nők a hullámokon" mozgalom hajóját az ország felségvizeire. A fedélzeten holland nőgyógyászok és szakápolók tanácsokat, fogamzásgátló szereket és abortusztablettákat osztogatnak.
Portugáliában szigorúan korlátozóak az abortusz-szabályok, amelyek megszegéséért akár három év börtön is járhat. A Borndiep nevű hajó portugál nőszervezetek kérésére hajózott az ibériai partokhoz, hogy a fedélzetén lévő holland nőgyógyászok és szakápolók tanácsokkal, fogamzásgátlókkal és nem utolsósorban abortusztablettákkal lássák el a rászorulókat. (Portugáliában a tablettával előidézett terhesség-megszakítás is tilos. A merev szabályozás szomorú következménye évi mintegy 40 ezer, szakszerűtlenül elvégzett illegális magzatelhajtás, és a tinédzserkorú terhesek magas száma.)

Mozgósított hadiflotta

A hollandiai bázisú nőmozgalom hajójának megjelenése heves indulatokat váltott ki a szélsőjobboldalinak tartott portugál védelmi miniszterből: a hadiflotta mozgósításával tartja távol a mindössze 6 fős legénységű kis egészségügyi hajót a portugál vizektől. Paulo Portas nyilatkozatában úgy érvelt: ami tilos a szárazföldön, az tilos az ország vizein is, és ha beengednék az abortuszhajót, akkor nem lenne jogalapjuk a tiltott halászattal, a kábítószer-csempészettel vagy az illegális bevándorlókkal szembeni fellépésre sem.

"Portugália nem egy rezervátum"

Holland parlamenti képviselők viszont tiltakoznak az abortuszért folyamodók kriminalizálása ellen, a gyermekvállalásról szóló döntést a nő alapjogaként védik. "Portugália nem egy rezervátum, Európa része, ahol a nők jogait tiszteletben kell tartani" - szól az érv, amelynek Bernard Rudolf Bot holland külügyminiszter is nyomatékot adott felszólításával: Portugália engedélyezze a hajó kikötését. Ennek gyakorlatilag nincs esélye, mivel egy keddi bírói ítélet közegészségügyi okokra hivatkozva megerősítette a kormány tiltó határozatát.

Komppal viszik ki a lányokat a fedélzetre

Az Ifjú Szocialisták Szervezete és más szimpatizánsok azt tervezik, komphajót bérelnek, s azzal szállítják a Borndiep fedélzetére a felvilágosításra vagy kezelésre szoruló lányokat, asszonyokat.

Eközben az abortuszellenes Portugál Anyaság és Élet Szervezet erélyes fellépést szorgalmaz a "Nők a hullámokon" mozgalom ellen, a portugáliai feministák pedig petícióban követelik az abortusz-szabályozás reformját.