horoszkóp

A gyermektelen nők korábban halnak

-b-
2006.09.12. 11:58

Egészségi szempontból a két, három vagy négy gyermek az optimális, az ötnél több gyermeket szülők és a tinédzserkorú anyukák körében ugyanis szintén nagyobb a korai halálozás kockázata, és egészségi állapotuk is rosszabb. Bár korábban kritizálták a kései gyermekvállalókat, a tanulmányból kitűnik: a negyven felett első gyermeket vállaló nők egészségi állapota is a legjobbak közé tartozik, írja a brit Guardian című lap.

Széles körű felmérés

Az angol Higiéniai és Trópusi Orvostani Kollégium gerontológusa, Emily Grundy által vezetett kutatócsoport három igen széles körű felmérés adatait elemezve jutott a fenti következtetésekre. A vizsgált adatállományok közel 85 ezer, 1911 és 1940 között született brit nő, ezerötszáz 1946-os születésű brit nő, valamint mintegy ötezer, 1931 és 1941 között született amerikai nő egészségügyi adatait tartalmazták.

Jobb a nagyobb korkülönbség

A kutatók szerint azok a nők, akik kevesebb, mint 18 hónapot hagytak két gyermekük születése között, rosszabb egészségügyi állapotban voltak. Mivel azonban ez csak a legidősebb nőkre tűnt érvényesnek (az 1911 és 1920 közti születésűekre), a kutatók szerint lehet, hogy a rossz táplálkozás tehető állapotukért felelőssé.

A 21 éves kor előtt gyermeket vállaló nők nagyobb eséllyel szenvedtek később lelki betegségekben, 53 évesen náluk 11 százalék volt a depresszió kockázata, szemben az első gyermeket később vállalók 7 százalékos kockázatával. A negyven felett gyermeket vállalók örvendtek a legjobb egészségnek: ötven éves koruk után bármely évben kisebb volt náluk a halálozás kockázata, mint a fiatal anyáknál, a krónikus betegségek kockázata pedig 30 százalékkal volt kisebb, mint a fiatal anyáknál.