A Hamasz weboldalán fényképeket közölt első öngyilkos merénylőnőjéről. A képeken az öngyilkos merényletben magát feláldozó nő fegyverekkel, és két fiatal gyermekével pózol. A képek közzétételével a terrorszervezet azokra a palesztin kritikákra reagált, amelyek a 22 éves Reem Raiyshi harcba küldését nehezményezték.
A képen Raiyshi terepszínű katonaruhában látható, egyik kezében fegyvert tart, a másikban pedig három éves kisfiát, Obediát ringatja. A kisfiú egy aknagránátnak látszó tárgyat szorongat. Az anya is és gyermeke is hamaszos fejkendőt viselnek. Egy másik képen Rayishi egy hálószobában Obediát, és 18 hónapos kislányát, Dohát nézegeti.

Két héttel ezelőtt Raiyshi férjére hagyta két gyermekét, és felrobbantotta magát az Izraelt és a Gázai övezetet összekötő határon. Halálával négy izraeli életét ontotta ki.

A Közép-Keleten folyó erőszakos cselekmények 39 hónapja alatt több mint 400 izraeli személyt öltek meg 108 palesztin öngyilkos merénylet során. A legtöbb ilyen támadásért a Hamasz vállalta a felelősséget.

Gyilkos családanya

A január 14-ei támadás volt az első eset, hogy a Hamasz egy nőt küldött merénylőként. Igaz, az Iszlám Dzsihád és az Al Aqsa Mártírok Csoportja (Al Aqsa Martyrs' Brigades) felhasznált már nőket, de egyikük sem volt feleség vagy gyermekes anya.

Izraeli vezetők szerint Raiyshit kényszerítették a merénylet elkövetésére, miután házasságtörésen kapták.

Ez már sok

Az eset különösen nagy vitát kavart a palesztin társadalomban. A vita nem a robbantások helyességéről folyt, hanem a robbantó személyének megválasztásáról. A hozzászólók félelmüket fejezték ki amiatt, hogy a jövőben esetleg terhes nőket és gyermeket küldenek majd háborúba.

Hani Almasri, egy palesztin újságíró szerint a képek sértik a palesztinokat, és a Hamasz túllőtt a célon a katonai jelképek használatával. "Úgy gondolom, a katonai bevetések már nem vonzzák a palesztinokat annyira, mint azelőtt. Ezért szerintem ez a húzás sem a Hamasz javát szolgálja."

A Hamasz ezzel szemben védi a fotókat. "A képek a palesztinok meggyaláztatását ábrázolják" - mondja Saed Seyam sejk, a szervezet gázai vezetője. "Közzétételük arra kívánja felhívni a világ figyelmét, hogy elgondolkodjunk, vajon mi motivál nőket, akik a családjukhoz és gyermekeikhez való kötődésükről ismertek, arra, hogy örökre búcsút mondjanak nekik."

Sírva könyörögnek

Arra a kérdésre, hogy miért családos, és nem egyedülálló nőt választottak robbantónak, ezt válaszolta a Hamasz: "Egyre növekszik azok száma, akik merénylőnek jelentkeznek. Néhányan sírva könyörögnek, ami arra készteti a katonai vezetőket, hogy beadják a derekukat."

Egy Hamasz által közre bocsátott videokazettán Raiyshi úgy nyilatkozik, ő szeretne az első női öngyilkos merénylő lenni, hogy "a testem darabjai mindent beboríthassanak"

Raiyshi merénylete után a Hamasz szellemi vezetője, Ahmed Yassin sejk közölte: a női merénylő bevetése egyedi alkalom volt, de hozzátette, "a szent háború minden hithű muszlim kötelessége, beleértve nőket és férfiakat is."