horoszkóp

A Harvard elnöke szerint butábbak a nők

2005.01.19. 16:18
A Harvard Egyetem elnökét komoly kritika érte, amiért előadásában azt bizonygatta, hogy a nemek közötti genetikai különbségek miatt kevésbé sikeresek a nők matematikai vagy tudományos pályán.

Hatalmas felháborodást keltett Lawrence H. Summers, a Harvard elnökének beszéde, melyet pénteken egy közgazdász konferencián tartott. Érvelésében azt állította, a nők azért jutnak nehezebben előre tudományos és mérnöki pályákon, mert nőként kevésbé értenek a tudományokhoz. A cambridge-i National Bureu of Economic Research (Nemzeti Közgazdasági Kutatóintézet) konferenciáján több mint ötven neves közgazdász vett részt az Egyesült Államok különböző területeiről.

A biológusnő tüntetőleg kivonult

Summers - aki korábban az Egyesült Államok gazdasági minisztere volt - megjegyzései a nők tudományos területen való lemaradásáról annyira felháborították Nancy Hopkinst, a Massachusettes Institute of Technology biológusát, - aki mellesleg a Harvardon szerzett diplomát - hogy tüntetőleg kivonult a teremből. A Boston Globe-nak Hopkins azt nyilatkozta: "Annyira kiborító, hogy ez a sok nagyszerű nő a Harvardon egy olyan ember alatt dolgozik, aki úgy tekint rájuk, hogy alapban hátrányban vannak."

Nem is úgy értette

Egy hétfőn kiadott közleményben Summers elmondta, hogy a konferencián tőle elhangzottakat félremagyarázták, mert nem azt mondta, hogy a nők képtelenek a tudományok legmagasabb fokon való elsajátítsára. "Nem ezt mondtam, és nem is gondolom így. Mélyen hiszek a nők tudományos fejlődésében" - olvasható a hivatalos közleményben. Summers elmondta, hogy a témában tett megjegyzései szigorúan tudományos vizsgálatokon alapulnak.

Fogadott provokátor

A konferencia öt tagja jelezte, hogy sértették őket a Summers szájából elhangzott dolgok. Az esemény után még négy másik résztvevő jelezte a Boston Globe-nak, hogy ők viszont kicsit sem bántódtak meg. A kétnapos, meghívásos találkozón a nők és a kisebbségek tudományos illetve mérnöki pályákon betöltött szerepéről volt szó.

A konferencia szervezői elmondták, hogy Summerst direkt megkérték, hogy provokatív előadást tartson, illetve hogy nem a Harvard Egyetem elnökeként, hanem elismert közgazdászként hívták meg. Summerst korábban már kritika érte azért, mert három éves elnöklete alatt a Harvardon egyre csökkent az újonnan alkalmazott nők száma.

Summers nem volt hajlandó a sajtónak hang- vagy képfelvételeket szolgáltatni az elhangzottakról, de a Boston Globe-nak adott intrejújában hasonlóképp írta le a történteket, mint a többi résztvevő. "Lehetséges, hogy tettem utalást velünk született különbségekről, de hiszek benne, hogy a két nem közötti tudományos teljesítménykülönbség oka inkább társadalmi, mint genetikai tényezőknek tudható be."