Az összeházasodott melegek sokkal kiegyensúlyozottabban élnek, aminek következtében csökken náluk a rák, a depresszió és a szívbetegségek kockázata. Persze a házasságot legalizáló országokban már azok az előítéletek is enyhébbek, amik ezeknek a betegségeknek a kialakulását segítenék.

Az orvosok szerint ha egy homoszexuális pár nem csak együtt él, hanem össze is házasodik, az igen jó hatással lehet az egészségükre. A melegek között ugyanis többnyire magasabb a rákos megbetegedés, a depresszió és a drogfogyasztás aránya, mint a heteroszexuálisok között, ami nagyrészt a szorongásnak és szociális kirekesztésnek tudható be.

Már sok helyen legális

Angliában és Walesben decembertől legális a homoszexuálisok házassága, és a szakemberek ettől az előítéletek, és ezzel egyidejűleg a melegeket sújtó betegségek csökkenését remélik. Dánia volt az eső ország, amelyik engedélyezte a melegek házasságát 1989-ben, azóta már számos más európai ország, valamint Ausztrália és Az Egyesült Államok is követték a példáját.

Az összeházasodott meleg párok között végzett kutatás szerint a házaspárok nagyobb elfogadásra és kevesebb előítéletre számíthatnak, többek között például az egészségügyi dolgozók körében is, mondta el a BBC-nek Michael King professzor, a kutatás egyik vezetője. "A legalitás növelheti az azonos neműek kapcsolatának stabilitását, és csökkenti a szociális kirekesztést" - tett hozzá az orvos.

Több betegség

Az eddigi kutatások szerint a leszbikusok között nagyobb arányban fordul elő a mellrák, a különböző szívbetegségek, és a túlsúly, míg a meleg férfiak között gyakoribb az AIDS, mint a heteroszexuálisok között. Emellett többen szenvednek depresszióban, és nagyobb az öngyilkosságra való hajlandóságuk.

A stabil párkapcsolat azonban mind a melegek, mind a heteroszexuálisok között az egészségi állapot javulását idézi elő. King professzor egy svájci kutatásra hívta fel a figyelmet, amely szerint azoknál a HIV vírussal fertőzött betegeknél, akik stabil párkapcsolatban éltek, sokkal lassabban fejlődött, vagy nem is fejlődött ki az AIDS.

A felmérések során továbbá megfigyelték, hogy a házasságot kötött azonos nemű párok sokkal nyíltabban vállalták szexuális irányultságukat és sokkal szorosabb kapcsolatokat ápoltak rokonaikkal, mint a nem házasságban élő melegek. A szakemberek szerint további kutatásokat igényel, hogy valóban ilyen jelentős egészségügyi haszonnal párosul-e a melegek házassága, de az tény, hogy a legális kapcsolatban élők valószínűleg sokkal kevesebb stresszhelyzetnek vannak kitéve, ami mindenképpen jótékony hatású.