Oregonban is köthetnek házasságot a melegek

2004.03.04. 11:35
Oregon az Egyesült Államok negyedik állama, ahol szerdán megkezdték a házasságlevelek kiállítását az azonos nemű párok részére is. Több száz pár várt a sorára az esőben egész éjjel, hogy frigyre léphessen partnerével. A melegházasság amerikai forradalma tovább terjed New York állam városaiban is.
Multnomah megye egyik elöljárója, Dianne Linn saját hatáskörében hozta meg a döntést a melegházasság engedélyezéséről. Ezt később a megye vezetősége is megerősítette. Így Oregon állam a nyugati part második állama lett, ahol házasságot köthetnek a meleg és leszbikus párok.

Évekig vártak erre a napra

Portland első meleg házasságát Christine Tanner és párja kötötte. A házasságkötést követően a pár magasba emelte az állam pecsétjét viselő házasságlevelet, melyet a többi várakozó ujjongva fogadott. Valahányszor megesküdött egy pár, a rózsaszín csokros tömeg ugyancsak üdvrivalgásban tört ki.

1998-ban Tannerék egyébként keresetet nyújtottak be - amelyet meg is nyertek - hogy az állam kötelezze a munkáltatókat, hogy az azonos nemű pároknak is biztosítsák a különnemű párokat megillető juttatásokat.

A sorban várakozó egyik leszbikus pár elmondta, hogy már 16 éve vártak erre a napra és amikor megtudták, hogy lehetőségük van összeházasodni, egy pillanatig sem haboztak.

Továbbra sem engedélyeznék

Az állam kormányzója nem osztotta a párok örömét, és szerda délután rendezett sajtótájékoztatóján kijelentette: szerinte az érvényben lévő törvények nem teszik lehetővé az azonos nemű párok házasságát. Azonban Oregon állam alkotmánya nem mondja ki egyértelműen, hogy a házasság csak egy férfi és nő szövetsége lehet, mint ahogyan New York államé sem, és ugyan ez a helyzet még más 12 államban is.

Az ügy már a szövetségi parlament előtt

Időközben a szövetségi parlament elé került a melegházasságok ügye. Republikánus képviselők az alkotmány módosítását szeretnék elérni, amely így megfosztaná az azonos nemű párokat a házasság intézményétől. Bill First, a képviselőház többségi republikánus vezetője úgy nyilatkozott Washingtonban, hogy "egyre világosabb, hogy cselekednie kell a kongresszusnak", mivel az elkövetkezendő években valószínűleg mind az 50 államra átterjed az azonos neműek házassága.