horoszkóp

A házasság egészségesebbé tesz

2006.04.18. 15:36
Egy amerikai könyv és egy reprezentatív felmérés is azt állítja, hogy sokkal egészségesebb, ha házasságban élünk, mintha szinglihorda vagyunk. Egyetlen hátránya az, hogy a férjek elhíznak.

A házastárs jót tesz az egészségnek. Átlagosan tovább élnek és kisebb arányban halnak meg műtétek és rák utáni kezelések után azok, akik házastársi kapcsolatban élnek. Pszichikai egészség szempontjából elsősorban a férjek profitálnak a házasságból. Mindez egy reprezentatív felmérésből derült ki, melyről a The State című amerikai oldal számolt be.

Minden jobb, kivéve a hízást

Linda Waite, a Chicagói Egyetem szociológusa könyvet is írt a témában, a Center for Disease Control and Prevention (CDC) nevű közegészségügyi intézet aktuális jelentése pedig nagyban alátámasztja Waite kijelentéseit. Az intézet több mint 127 ezer ember 1999 és 2002 között tett nyilatkozatát vetette össze. Arra az eredményre jutott, hogy sokkal kisebb az esély arra, hogy házasságban élő emberek egészségi állapota elromoljon, mint az egyedül élőké: nagyobb hatásfokkal végzik a munkájukat, és kevésbé hajlamosak a dohányzásra, a túlzott alkoholfogyasztásra vagy arra, hogy elhanyagolják magukat.

Az egyetlen kivétel az elhízás terén tapasztalható. A CDC elemzése szerint a nős férfiak nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mint egyedül élő társaik. Walte szerint a szingli emberek körében nagyobb a halálozási arány. Esetükben gyakoribb a rák, a szívinfarktus, a balesetek, a gyilkosságok és öngyilkosságok. A házas férfiak fele olyan gyakran követnek el öngyilkosságot, mint az agglegények.

A házasság egészségesebb, mint az élettársi kapcsolat

A házasság a mentális egészséget is erősíti, állítja könyvében Waite. A házasságban élők kevésbé hajlanak a depresszióra, szorongásra és pszichés levertségre, mint az egyedül élők, elváltak vagy az özvegyek. Nem teljesen világos ugyanakkor, hogy a párban élés előnyei az élettársi kapcsolatban élőkre és a meleg párokra is érvényesek-e.

"Noha maga a kifejezés ma már eléggé ósdi, úgy tűnik, hogy az élettársi kapcsolatnak van ugyan néhány előnye, de a házasság többet nyújt" - mondja Kristi Williams, az Ohiói Állami Egyetem szociológusa, aki házasságok tanulmányozásával foglalkozik. S hogy miért van különbség az azonos helyzetben lévő nők és férfiak között, erre Waite is csak tippelni tudott: szerinte a szingli férfiak kevésbé ügyelnek az egészségükre, mint a nők. Az agglegények ráadásul több őrültséget követnek el, mely olykor az egészségük rovására megy. Ehhez járul hozzá, hogy a feleségek rajta tartják a szemüket férjükön, ellenzik a veszélyes szokásaikat, és azon vannak, hogy párjuk egészségesen táplálkozzon és rendszeresen aludjon.

Több pénz a háztartásra

A nők esetében alighanem a közösen megkeresett több pénz is hozzájárul az egészség fenntartásához. A férjezett nők ugyanis jellemzően nagyobb háztartási pénzből gazdálkodnak, mint az egyedülállók, elváltak és az özvegyek. Nem beszélve arról, hogy több pénzből jobb otthonokat is tudnak vásárolni biztonságosabb városrészekben.

Mindazonáltal Waite és Williams nem gondolja úgy, hogy mindenkinek ajánlható a házasság. A jó házasság egészségben mérhető adományai ugyanis nem nyilvánulnak meg okvetlenül egy rossz házasságban.