horoszkóp

Massachusettsben legális a melegházasság

MTI
2004.05.17. 12:14
Az Egyesült Államok államai közül elsőként Massachusettsben köthetnek házasságot egynemű párok, helyi idő szerint hétfőn hajnali tizenkét órától kezdve. Az első bejelentkezési papírokat azonban már éjfél előtt kiosztották a városháza előtt a több száz, sorban álló között, az utcán pedig valóságos kis népünnepély zajlott. A nagynevű Harvard egyetemnek helyet adó államban Cambridge város polgármesteri hivatala pontosan éjfélkor kinyitott, hogy a lehető leghamarabb rendelkezésére álljon a házasságkötés céljából érkező homoszexuális és leszbikus pároknak.

Alkotmánysértő, ha nem kelhetnek egybe

Az egyneműek házasságát az tette lehetővé, hogy november 18-án az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága helyt adott hét meleg és leszbikus pár keresetének, amelyet a velük szembeni hátrányos megkülönböztetés miatt nyújtottak be. A bírói testület kimondta: az alkotmányt, egészen pontosan annak diszkriminációt tiltó részeit sérti, ha valakit csak azért fosztanak meg a házasságkötés lehetőségétől, mert történetesen vele azonos nemű személlyel óhajt egybekelni.

Csak a helyiek házasodhatnak Massachusettsben

A Legfelsőbb Bíróság akkor hat hónapot adott Massachusetts államnak, hogy szervezetileg és törvényalkotással felkészüljön az egyneműek házasságkötésére. A házasságkötési turizmus megakadályozása végett az állam kormányzója úgy határozott, hogy más amerikai államokban honos egynemű párokat tilos összeadni.

A melegek közötti házasságot már be akarták vezetni San Franciscóban és egy New York államban lévő megyében, de a vonatkozó jogszabályok érvénybe léptetését egyelőre jogi úton megakadályozták.

Órákat álltak sorba

Cambridgeben sokan órákat várakoztak a polgármesteri hivatal előtti teraszon. Így egy ötven év körüli leszbikus pár is, akik 24 órát töltöttek várakozással. Az utca túlsó oldalán, rendőrkordon mögött tucatnyi tiltakozó emelt magasba "Isten gyűlöli a homokosokat!" feliratú táblákat. "Történelmi nap ez, amely véget vet a melegekkel és a leszbikusokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésnek" - jelentette ki Michael Sullivan, Cambridge város demokrata párti polgármestere.

A polgármesteri hivatal hétfőn helyi idő szerint hajnali két óráig, Massachusetts állam többi polgármesteri hivatala a szokásos munkaidőben fogadja a házasodni kívánó egynemű párokat.