Áfonyával a genitális herpesz ellen

2004.10.20. 09:42
A nemi úton terjedő kórokozó nőknél a szeméremtestet, a méhnyakat és a hüvelyt betegíti meg. Egy tajvani kutatócsoport szerint az áfonya enyhítheti a genitális herpesz okozta tüneteket.
Tajvani kutatók szerint az áfonya hatékony lehet a 2-es típusú herpeszvírus okozta fertőzések kezelésében.

A rák ellen is

Az áfonya jótékony hatása már régóta ismert. A hólyagbetegségek mellett alkalmazzák emésztőrendszeri problémák, szárított virágát pedig tüdőbetegségek kezelésében. De korábban már azt is vizsgálták, hogy a gyümölcsnek milyen hatása van az idegrendszerre, illetve, hogy segíthet-e a daganatos betegeken. Kanadai tudósok patkányokon végzett kísérleteik eredményeiből arra a következtetésre jutottak, hogy segít megoldani az emlékezési problémákat, lassítja az öregedést és a motoros funkciók elvesztését. Az illinoisi egyetem kutatói pedig néhány éve állatkísérleteik során tumorsejtek szaporodását gátló tulajdonságot mutattak ki az áfonyában és az áfonyafélékhez (Vacciniaceae) tartozó egyéb bogyósgyümölcsökben.

A Kaohsiung Medical University kutatói szintén a gyümölcs hatását vizsgálták, és úgy találták, hogy az áfonya szárított levele alkalmazható a genitális (nemi úton terjedő) herpesz gyógyításában is.

Mellékhatások nélkül

A kutatók a Vaccinium vitis-idaea, más néven az alpesi áfonya tulajdonságait vizsgálták, melynek során izolálták a proanthocyanidin A-1 vegyületet. Laboratóriumi tesztjeik során a vegyület segítségével mellékhatások nélkül sikerült enyhíteni a 2-es típusú herpeszvírus okozta tüneteket. Dr. Hua-Yew Chung kutatásvezető a Journal of The Science of Food and Agriculture című lapban arról számol be, hogy a vegyület valószínűleg megakadályozza a vírus sejtekhez való kapcsolódását. A tajvani kutatócsoport azonban további vizsgálatokat tervez a vegyület hatásmechanizmusának teljes feltárására.

A 2-es típusú herpesz szimplex vírus (HSV-2) nemi úton terjedő kórokozó. Férfiaknál a hímvesszőt, nőknél a szeméremtestet, a gátat, a fart, a méhnyakat, és a hüvelyt betegíti meg. Ha a húgycső is érintett, a vizelés nehézzé és fájdalmassá válhat.

Még vizsgálni kell

Marian Nicholson, a brit Herpes Viruses Association igazgatója a BBC-nek elmondta, a kutatás laboratóriumi körülmények között zajlott, így nincsenek ismereteink a betegeken elérhető hatásokról. Hozzátette, a hiányos eredmények alapján nem ajánlaná a betegeknek az áfonyaterápiát.