Nem sokkal a chilei rekord után, Valentin-napon az olaszok óhajtják megdönteni az szimultán tömeges csókolózás világrekordját, ezzel támogatva az élettársi viszony törvényes elismertetésére irányuló kampányt.

"Szeretnénk összecsődíteni legalább 5 000 párt, ifjakat és kevésbé ifjakat, hetero- és homoszexuálisokat, hogy megdöntsük a Chilében nemrégiben fölállított világrekordot" - adta hírül Alessandro Zan, a kampány egyik vezetője.

A február 14-ére tervezett óriás csóknak egyéb célja is van, mint kérészéletű rekordok fölállítása: támogatni szeretnék, hogy az olasz törvényhozásba bekerüljön - az 1999-ben Franciaországban elfogadotthoz hasonló - Polgári szolidaritási szerződés (PACS).

Semmi nem szabályozza az élettársi viszonyban élő párok jogait, holott számuk egyre nő, különösen Észak-Olaszországban és a nagyvárosokban - közölte Zan, és hozzátette: "Sem az egészségügyi ellátás, sem az öröklés kérdéseit nem szabályozza semmiféle törvény." A PACS törvénybe iktatását elítéli a katolikus egyház.