Egy magát 122 évesnek mondó csecsen üknagymama lehet a világ legidősebb embere, jóval öregebb, mint az az amerikai asszony, aki a Guinness Rekordok könyvének adatai szerint e címet eddig viselte - jelentette az orosz televízió a hétvégén.

A családja körében csak "Asi Mamának" hívott Pasikat Dzukalajevának kilenc unokája, 18 dédunokája, és hét ükunokája van. "Nem tudom miért élek ilyen sokáig, öt bátyámat és nővéremet, majd négy gyermekemet eltemettem már - mondta a tolókocsival közlekedő, barázdált arcú idős asszony, miközben a nézők számára felmutatta születési dátumáról tanúskodó útlevelét.

Ha az útlevél és az abban leírt adatok valóban megfelelnek a valóságnak, Dzukalajeva az 1917-es októberi oroszországi forradalom idején már harmincas éveiben járt, és hatvanon is túl volt, amikor Sztálin a Szovjetunióban élő csecsenek zömét 1944-ben Közép-Ázsiába deportálta.

A Guinness Rekordok könyve szerint eddig az 1989-ben Németországban született, 113 éves amerikai Charlotte Benkner, amerikai állampolgár volt a világ legidősebb embere. A legidősebb férfi, a spanyol Joan Riudavets Moll csupán egy hónappal fiatalabb nála. Amennyiben Dzukalajeva születési adatai valósak, természetesen -mindenkit magasan megelőzve - a hosszú életűek között átveszi a vezetést.

A világon valaha élő legöregebb ember - eddig legalábbis - a francia Jeanne-Louise Calment asszony volt, aki 1997-ben halt meg, 122 éves korában.