Felmentettek Spanyolországban a felesége bántalmazásának vádja alól egy marokkói férfit, a bíró szerint ugyanis az asszony túlságosan jólöltözött, és elegáns ahhoz, hogy áldozatnak lehessen nevezni.

Latifa Dagdah asszony azáltal, hogy a háromnapos bírósági tárgyaláson mindegyik alkalommal másként sminkelte magát, más ruhát, és bizsut vett fel, egyáltalán nem keltette a hónapokon át terrorizált nő benyomását - érvelt a spanyol bíró az ítélet indoklásakor.

A jelenleg 22 éves nő a tárgyaláson előadta, hogy 17 évesen családi kényszer hatására ment férjhez, férje Spanyolországba vitte, ahol fél éven át csak durvaságot és veréseket kapott, míg végül brutális férje elől - már terhesen - még 2001-ben egy bántalmazott nőket befogadó intézetbe menekült. A nő orvosi látleletet is bemutatott sérüléseiről, a bíróság szerint azonban nem bizonyítható egyértelműen, hogy azokat a férje okozta.

Spanyolországi nőszervezetek a döntés nyomán azonnal tiltakoztak. El kellene felejteni végre azokat a kliséket, amelyek arról szólnak, hogy a férjük által bántalmazott asszonyok csakis szegény, buta, műveletlen, és önálló cselekvésre képtelen személyek lehetnek - jelentette ki az elvált és különélő nők spanyolországi érdekképviseletének vezetője.

A leginkább érintett, Latifa Dagdah viszont kijelentette, hogy bár elvesztette hitét az igazságszolgáltatásban, mindenképpen fellebbezni fog az ítélet ellen.