Második alkalommal rendezi meg az Európai Szexuális Orvostudományi Társaság (ESSM) Európában az Egészséges Szexualitás Hete (Sexual Awareness Week) elnevezésű esemény sorozatot, amely kezdeményezés közel 20 ország aktív részvételével tavaly indult útjára.

A 2004-es kampány célja a betegek és az orvosok közötti távolság, azaz a kommunikációs akadályok áthidalása; a szexuális zavarok - köztük a merevedési zavar - időbeni felismerése, diagnosztikája és sikeres kezelése érdekében. A szexuális problémák feltárásához szükséges kényes kérdések megvitatásában gyakran segítség lehet az anonimitás. Ennek jegyében az idei évi kampány szlogenje: "Emelje fel a kagylót!".

A kampány idei törekvése az anonim segítségnyújtást és tájékozódást helyezi a középpontba: az első lépés megtételében sokat segít az információszerzésre adott lehetőség, hiszen a statisztikák is rámutattak, hogy a probléma felismerése és az orvosi segítségkérés között gyakran akár 1-2 év is eltelhet.

Világszerte több mint 140 millió ember szenved szexuális problémáktól, Magyarországon több, mint félmillió férfit érint a merevedési zavar, akik közül mintegy 50 ezren részesülnek kezelésben. Az orvosi gyakorlat rámutat egy fejlődő tendenciára, miszerint egyre több férfi keres megoldást a problémájára, de sokaknak még mindig nincs lehetősége, vagy nem mer közvetlen orvosi segítséget kérni, ezért főként értük, de nem csak nekik szól a Sexual Awarenes Week.